БТА: Д-р Светла Чамова: "Безопасност и качество на храните са две напълно различни понятия" Image 1
Събития
— 19.05.2009 —
БТА: Д-р Светла Чамова: "Безопасност и качество на храните са две напълно различни понятия"

Автор: Людмила Спасова

Безопасност и качество на храните са две напълно различни понятия, смята изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Светла Чамова. В експозето си  по време на кръгла маса на тема "Качеството на хранителните продукти - гаранция за успеха на фирмите от отрасъла и защита на потребителите" тя посочи, че с правилата за качество на национално ниво трябва да се ангажират Министерството на земеделието и храните и здравното министерство. Изискванията за безопасност са задължителни и се контролират от закон. Изпълнител на този контрол е ДВСК.

Само някои аспекти, свързани с качеството на продуктите, се регламентират, след като са защитени от ЕС. Това са традиционно - специфичния характер на някои храни, храните с географски указания и наименования за произход, както и биологичните и еко-продукти. Тези изисквания, свързани с качеството, се контролират за безопасност от органите на ДВСК, а за качество - и от допълнителни контролни органи, които са одобрени от Агенцията за акредитация и са регистрирани в МЗХ, обясни д-р Чамова. По думите й, производителите, които гледат дългосрочно на бизнеса си, отдавна работят за своята марка и самото тяхно име става гарант за качество.

По време на форума бе представена и брошура с полезна информация за потребителя, чиято цел е да внесе яснота по темитеза съдържанието на месните продукти и хранителните добавки, изписани на техните етикети. В етикета на един колбас например, съгласно наредбата за етикетирането, трябва да се съдържат 14 информации. Като се започне от наименованието на продукта, неговия състав, срок на трайност, условия на съхранение, нетно  количество, тип опаковане, държава производител, контакти, партиден номер - до ветеринарния регистрационен номер, каза Кирил Вътев, директор на "Тандем В" ООД.

Според Михаил Велков, изпълнителен директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България, качеството на млечните продукти у нас значително се е подобрило с въвеждането на HACCP системата у нас в преработвателните предприятия през последните две години. Благодарение на въведените добри производствени практики в България 67 предприятия са одобрени за търговия с ЕС,отеляза той. За последните 2 години обаче вносът на млечни продукти значително превишава износа, подчерта той. Над 70 процента от продуктие от овче мляко се изнася, защото е дефицитно в ЕС и то трябва да се насърчава, наред с останалите ефективни производства, каза още Велков.