Хранене или диета? Kак да се научим да се храним, за да бъдем здрави (2) Image
Хранене или диета? Kак да се научим да се храним, за да бъдем здрави (2)

ДИЕТИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ - ЛЕЧЕБЕН ПЛАН ИЛИ ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Продължение от "Хранене или диета? Kак да се научим да се храним, за да бъдем здрави (1)"

В основата на здравословното хранене е балансът между приема на хранителни вещества и енергия и изразходването им за поддържане на здравословно тегло. Теглото на човек е интегрален показател, който до голяма степен отразява  не само храненето, но и здравословното състояние, както и вероятността от възникване на заболявания. Както наднорменото тегло, така и прекалено ниското тегло създават риск за здравето. За съвременното индустриално общество затлъстяването е значителен проблем и обхваща всички възрасти, включително и децата.  Именно затова диетите за отслабване са толкова популярни. Отдавна закръглената фигура не е само естетичен проблем на амбициозни дами.  Целта на нормализиране на теглото е постепенно  влизане в границата на нормалните килограми, запазване на ефекта и чрез това  намаляване риска за здравето. Плавното и устойчиво отслабване е особено важно, тъй като значителните флуктуации в теглото имат не особено благоприятен ефект.  Основна и много съществена предпоставка за поддържане на нормално тегло е промяна в хранителното поведение и стила на живот и утвърждаване на здравословно хранене и активен двигателен режим. Най-популярните и нашумели диети през последните няколко сезона у нас са диетата на д-р Дюкан, диетата на ГИ (гликемичен индекс), диетата на клиниката Майо и редица други.

Диета на д-р Пиер Дюкан или известната напоследък „протеинова диета” e изключително популярна сред любителите на месо. Тя е четирифазов хранителен план, чрез който се свалят излишните килограми, ефектът се стабилизира и се прави опит за промяна в хранителното поведение. Нейна особеност е фазовост и свеждане до възможния минимум на мазнините, изключване на сладките въглехидрати и акцент върху приема на богати на белтъци храни – месо, яйца, риба, нискомаслени млека, сирена, извара. Ефектът е сравнително бърз, особено през първата фаза, когато се консумират основно богати на белтък храни. Те гарантират чувството за ситост, поддържат кръвната захар стабилна и не позволяват чувството за глад да компрометира ефекта. Следващата фаза разширява режима със сурови, варени или печени зеленчуци, при което постепенната загуба на тегло продължава. Индивидът е сит, макар и малко нервен (липса на сладки храни), но постигнатият резултат си заслужава усилията. Ако тези две фази са от порядъка на 3-5 дни при обилен прием на вода и неподсладени течности, няма рискове за организма, а положителният ефект се забелязва доста бързо. Този хранителен план не може да се нарече „здравословно хранене”, тъй като при него има умишлена рязка промяна в съотношението белтъци, мазнини, въглехидрати при доминиране на белтъците, но за сметка на това е ефективен, не се достига до прегладняване и при определена мотивация след нормализиране на теглото може да се премине към едно балансирано здравословно хранене при силна воля и добра мотивация.

Следва продължение...