Готварската сол и рисковете на
Готварската сол и рисковете на "соленото" (2)

ЗАЩО КМЕТЪТ НА НЮ ЙОРК ОБЯВИ ВОЙНА НА ГОТВАРСКАТА СОЛ

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумберг е твърд привърженик на здравословния начин на живот и ревностно се бори за създаване на полезни навици сред своите съграждани. Той забрани пушенето на обществени места - в барове и ресторанти и използването на вредните мазнини, съдържащи транс-мастни киселини в общественото хранене, той стимулира въвеждането на етикети с обозначаване на калориите върху храните в ресторантските вериги за бързо хранене като мярка против затлъстяването, а напоследък обяви война и на готварската сол.  Солта  е вредна, това е известно от десетилетия, но това, което е установено напоследък, е колко висока е цената на свръхконсумация на готварска сол за обществото и бюджета на държавата. Солта повишава кръвното налягане, уврежда бъбреците и сърцето, повишава вероятността от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. Американски учени са изчислили, че намаляване на готварската сол с половин чаена лъжичка на ден (общ дневен прием не повече от 5 грама) би намалил общия годишен брой  от заболявания на сърдечно-съдовата система между 60 000 и 120 000, инцидентите от инфаркт на миокарда с 54 000 до 99 000 и общата годишна смъртност с 44 000 до 92 000. За здравето на населението и цялата здравна система това е огромен ефект при много малко усилия и инвестиции. От друга страна, това няма никакви неблагорпиятни последствия върху качеството на храната.  Подобно "обезсоляване" на диетата няма да направи храната безвкусна,  особено ако намаляване на солта се извърши постепенно и плавно, както предлага господин Блумберг. Той апелира към ресторантските вериги и производителите на храни да намалят солта в произвежданите от тях храни с 25%  в следващите десет години.  Това ще намали чувствително общия прием на сол на средния американец, тъй като 80% от натриевият хлорид в организма постъпва за сметка на промишлено преработените храни и хранене извън дома. Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско, Колумбийския университет и Станфорд са изчислили,  че ако консумацията на готварска сол се намали до 3 грама дневно на човек, което съответства на 1200 мг натрий, Америка ще спести близо  24 билиона долара годишно. Дори лекото намаляване с един грам дневно би било по-изгодно икономически в сравнение със стойността на използваните медикаменти за лечение на  всички лица с високо кръвно налягане. Именно затова общественото хранене и хранителната промишленост могат да бъдат лидери в усилията на обществото за по-добро здраве. Това е класически пример за промяна в стила на живот, който се отразява сравнително по-слабо върху отделния индивид, но има огромен ефект върху обществото като цяло.

(Материалът е подготвен на база публикация в New York Times, 2010)