Ризото с шунка на фурна  Image 0
Изпълнете рецептата с:
  • Product picture
Ризото с шунка на фурна
Продукти за 4 порции

Продукти:

• 400гр. шунка Класик Тандем
• 8 филийки шунка Класик Тандем
• 20гр. безсолно масло
• 1 с.л. зехтин
• 1 ситно нарязана голяма глава лук
• 1 счукана скилидка чесън
• 430гр. едър ориз
• ¾ ч. л. червен пипер
• 125мл бяло вино
• 1л горещ пилешки бульон
• 3 пресни стръка мащерка и листа за гарниране
• 2 връзки аспержи
• 50гр. твърд кашкавал 

Приготовление

1. Фурната се нагрява до 190° С. Маслото с 1 с.л. зехтин се загряват в тенджера с капак. Добавя се лука, като се запържва 5 мин. Прибавя се чесъна, след минута и ориза заедно с червения пипер.

2. Добавя се виното и сместа се оставя да поври 1 мин. Прибавят се бульона и мащерката. Така приготвената смес се запича във фурна 25 мин., като от време на време се разбърква.

3. Около 15 мин. преди ризотото да стане готово в останалия зехтин се слагат аспержите, накълцани на парчета и шунката, накъсана на парчета, и всичко заедно се запича 10 мин. в голяма тава.

4. Преди да се сервира в ризотото се добавят мащерката и сиренето. Отгоре се нареждат осемте филийки шунка.