Бирена супа с чедър и телешки кренвирши Тандем Image 0
Бирена супа с чедър и телешки кренвирши Тандем
Продукти за 4 порции

1 опаковка телешки кренвирши Тандем

100 г масло
1 с.л. зехтин
1 глава лук
2 стръка целина
2 моркова
2 скилидки чесън
1 дафинов лист
50 г брашно
600 мл зеленчуков или пилешки бульон
200 мл готварска сметана
350 мл бира
2 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. горчица на прах
200 г сирене чедър
1 стрък пресен лук
2-3 клонки прясна мащерка
½ ч.л. едро смлян червен пипер

Приготовление

Нарежете лук, моркови и селъри на кубчета, а чесъна на филийки.

В тенджера налейте зехтина, добавете половината масло и оставете да се загреят.
Сложете нарязаните зеленчуци, посолете и подправете с черен пипер и гответе 5-6 минути, като разбърквате често, докато омекнат. Добавете чесъна, разбъркайте и сложете брашното.

Разбъркайте, оставете да се запържи за около 2 минути и налейте бирата при непрекъснато бъркане. Добавете бульона и сметаната, сложете дафиновият лист, горчицата и пушеният пипер. Разбъркайте, оставете супата да заври и гответе 6-7 минути.
Обелете кренвиршите и нарежете на колелца.

Изключете котлона, извадете дафиновият лист и пасирайте супата. Прибавете настърганото сирене чедър и разбъркайте, за да се разтопи.
Покрийте съда с капак, за да остане топла и пригответе кренвиршите.


В тиган разтопете останалото масло, добавете кренвиршите, листенца мащерка и червения пипер, намалете котлона и гответе 4-5 минути, докато се запържат и станат златисти.
Налейте от супата в чиния за сервиране, отгоре сложете няколко парченца пържен кренвирш, полейте с маслото от пърженето и поръсете с нарязан на колелца пресен лук.