Зелеви сарми с желиран език, увити в бекон върху таханов млечен сос с билково олио Image 0
Зелеви сарми с желиран език, увити в бекон върху таханов млечен сос с билково олио Image 1
touchscreen icon
Изпълнете рецептата с:
Зелеви сарми с желиран език, увити в бекон върху таханов млечен сос с билково олио
Продукти за 6 порции

Време за подготовка: 30 мин.
Време за готвене: 2 ч.

Цяла кисела зелка
2 стръка праз
4-5 бр. пресни гъби- кралска печурка
100 гр. бял ориз
100 гр. сушени. ч. Боровинки
3 бр. желиран език Тамдем

Таханов сос:

1 кофичка (400 мл.) заквасена сметана
1 с.л. сусамов тахан
1 ч.л. чесън на гранули 
Сол на вкус. (около 1 ч.л.).

Билково олио:

1 бр. връзка магданоз
1 бр. връзка пресен босилек
150 мл. зехтин
2 бр. скилидки чесън
1 ч.л. сол

Приготовление

За плънката:

В дълбок тиган запържете един голям или два малки стръка праз и 4-5 големи гъби, нарязани на ситно. Добавете шепа предварително измит ориз (около ½ ч. чаша). Гответе до побеляване на ориза, след което добавете 100 гр. сушени червени боровинки. Можете да сложите и 2-3 скилидки чесън. Свалете от котлона, подправете със сол, черен и червен пипер. Към плънката добавете желиран език ТАНДЕМ, нарязан на големи кубчета.

Подгответе зелевите листа (13-15 бр.), като изрежете внимателно твърдата част с нож. Можете да оформите сармите с помощта на черпак – в него поставете на X два слайса бекон, отгоре зелевия лист и 1-2 с.л. от плънката. Завийте и обърнете.

Завитите сарми наредете в подходящ съд – обикновена или холандска тенджера, гювеч или тава. Намазнете съда с олио, сложете няколко листа от зелето, така че да покрият дъното. Отгоре редете сармите плътно и внимателно. Залейте ги със 500 мл. от зелевия сок, вода, колкото да ги покрие, и 50 мл. олио. Притиснете с чиния и гответе на тих огън, след като заврят – за 1 ч. и 30 мин. с капак. След това дозапечете без капака и чинията за 10-15 мин. във фурна.

Разбъркайте 1 кофичка (400 мл.) заквасена сметана с 2 с.л. сусамов тахан, 1 ч.л. чесън на гранули и сол на вкус. (около 1 ч.л.).

Билково олио:

Във вряща вода попарете за 40 сек. връзка магданоз и връзка пресен босилек и ги потопете в ледена вода за 10-20 сек. Смелете ги в блендер или с пасатор заедно с 2 скилидки чесън, 1 ч.л. сол и 150 мл. предварително загрят зехтин. Прецедете през филтър за кафе в подходящ стъклен съд.

В чиния поднесете сармите върху млечния сос, поляти с билково олио.

Вижте как сготвихме това ястие, и как го оцениха най-строгите ни критици – нашите баби.