Родопски зелник със суджук Тандем, кисело зеле и праз Image 0
Родопски зелник със суджук Тандем, кисело зеле и праз Image 1
touchscreen icon
Родопски зелник със суджук Тандем, кисело зеле и праз
Продукти за 6 порции

Време за подготовка: 15 минути  
Време за готвене: 1 час
Продукти за 6-8 порции

1 пакет точени кори
½ средно голяма кисела зелка
1 бр. голям стрък праз
1 бр. пресен суджук с подправки
Олио или свинска мас (по избор)
3 жълтъка
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. чесън на гранули или 2-3 скилидки, нарязани на ситно 1 с.л. черен сусам

Приготовление

Обелете суджука от ципата, като я сцепите по дължина с нож.

Запържете суджука в тиган до златисто. С помощта на дървена лъжица, раздробете месото докогато стане на трохи.

Преместете запържения суджук в отделен съд. Измийте 1/2 средна кисела зелка и я отцедете от водата, ако зелето е по-солено.

Нарежете зелето на ситно и задушете в тигана от суджука заедно с един стрък праз с 3-4 с.л. олио или свинска мас (по избор).

Подправете с малко пушен червен пипер, чесън на гранули и щипка черен сусам. Не добавяйте сол, тъй като зелето си е солено.

Гответе зелето и праза докато омекнат. Добавете суджука и разбъркайте добре. В намазнена тава поставете една кора. Използвайте ръчно точени кори.

Наредете от плънката, като добавите и намачкани кори. Запечатайте с цяла кора и намажете с мазнина.

Запечете за около 25-30 мин. в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса. След като горната кора стане златиста и хрупкава, извадете баницата. Разбийте 3 жълтъка, намажете отгоре, поръсете с още малко черен сусам и запечете за още няколко минути, докато баницата не стане приятно златиста на цвят. Оставете я да изстине на стайна температура, като я покриете с мокра кърпа. Може да я ядете и топла, и студена.

Вижте как сготвихме това ястие, и как го оцениха най-строгите ни критици – нашите баби.