Хранене или диета? Kак да се научим да се храним, за да бъдем здрави (4) Image
Хранене или диета? Kак да се научим да се храним, за да бъдем здрави (4)

КАКВО Е НУЖНО, ЗА ДА ОТСЛАБНЕМ - ДИЕТА ИЛИ ЦЯЛОСТНА ПРОМЯНА НА ПОВЕДЕНИЕТО

Продължение от "Хранене или диета? Kак да се научим да се храним, за да бъдем здрави (3)"

Диетата  за отслабване е подбор на храни, ограничаване на количествата, броене на калории, промяна в стила на живот. Все пак за да може ефективната диета да бъде приложена, се налага контрол на нежеланото поведение, което е довело до проблема с излишните килограми. Затова е необходима значителна воля, а волята не е нещо, което имаме или нямаме. Волята е заучено поведение, което има възможност да се развие и култивира.  В случая основният въпрос е как да издържим на диетата за отслабване и да не се откажем по средата.

На първо място е решителност и убеденост, че нещо трябва да се промени. Това обикновено отнема повече време, тъй като не бива да бъде спонтанно хрумване, възникнала случайно. Стремеж към добър външен вид и  запазване на физическо здраве могат да  бъдат достатъчно основание за започване на промяна. Широка информираност за последствията от нездравословно хранене и поведение, модни тенденции, естетични критерии помагат за формиране на решение и убеденост.

За промяна на поведението и стила на живот се изисква сила. В такива моменти се мобилизират всички налични ресурси – собствени, семейство, приятели, партньор. Когато се установи солидарност и се постави основа на промяна в храненето на цялото семейство, резултатът е много по-достижим.

Желанието е фактор, който подпомага успеха. Важно е да се формулира ясно желанието – да отслабна, да бъда здрав, да бъда по-успешен.

Формулиране на ясна цел, оформена в конкретни срокове превръща желанието в реален резултат и стимул за действие. Целта се превръща в истинско и дълбоко задължение.

Вярата в постижимостта на поставената цел прави реално нейното постигане.

И не на последно място е настойчивост и постоянство.

Промяната в начина на хранене към по-добро изисква продължителен период от време. Тя не може да бъде инцидентна, за кратък период преди курорта или някое важно събитие. Това се учи и прилага на малки стъпки и цял живот.