Готварската сол  и  рисковете  на „соленото” (1) Image
Готварската сол и рисковете на „соленото” (1)

От десетилетия е известно, че прекалено солената храна води до трайно повишаване на кръвното налягане. Високо кръвно налягане се среща по-често при хора, в чиито семейства има хипертоници, лица с наднормено тегло и затлъстяване, при тези, които водят застоял начин на живот и не спортуват редовно и такива, които прекаляват със солените храни. Високото кръвно налягане е причина за 60 % от случаите на инсулт и 49% на инфаркт. Основна причина за епидемията от сърдечно-съдови заболявания е хипертонията. Статистиката показва, че през 2005 година 35 милиона души в света са починали от хронични заболявания, като сърдечно-съдовите заболявания са причинили 30% от всички смъртни случаи. Тревожен е фактът, че съществува тенденция към подмладяване и разширяване на епидемията. В САЩ се съобщава за значително разпространение на хипертонията сред децата и в момента 7 милиона американски деца са с високо кръвно налягане.

Първата и най-лесна промяна, която може да се направи за намаляване риска от високо кръвно налягане, е намаляване на готварската сол в храненето. Храненето на съвременния човек съдържа твърде много сол, като с всяка изминала година тази тенденция се задълбочава. Повече от две трети от солта идва от промишлено произведените храни и консервите. Мащабно проучване на храненето в 52 държави показва, че дневната консумация на сол на човек  в повечето от тях варира между 6 и 12 грама, като само в четири държави диетата съдържа под 5 грама сол, количество което се приема за безопасно. Хипертонията е широко разпространена и инсултът е водеща причина за смъртността сред население с дневен прием на готварска сол  9-12 грама. Хроничната злоупотреба със сол освен това повишава риска от рак на стомаха, остеопороза,  катаракта, бъбречно-каменна болест.

Индивидуалната чувствителност на сол се определя от генетични фактори, възрастта, телесната маса, етническата принадлежност, някои съпътстващи заболявания. С по-висок риск са лицата в напреднала възраст, с фамилно обремененост и по-високи изходни стойности на кръвното налягане. Доказана е ефективността от намаляване консумацията на сол върху нивото на кръвното налягане. Умерено ограничаване в приема на сол в продължение на минимум четири седмици води до значима от популационна гледна точка редукция на хипертонията.