Соковете, лятото и децата (2) Image
Соковете, лятото и децата (2)

Соковете са полезни, защото са важен източник на витамини – витамин С, бета-каротин (особено в жълтo и оранжевo оцветените), витамини от група В. Редовната консумация на сокове стимулира процесите на обмяна на веществата, повишава имунната защита, способства за подобряване на възпалителните процеси. Органичните киселини (ябълчна, лимонена) подобряват дейността на храносмилателната система и стимулират дейността на червата. 
Въпреки редицата полезни свойства соковете не могат да се приемат в неограничени количества. Американската академия по педиатрия е поставила известни ограничения и условия за консумация на натурални сокове от деца. Известни са редица други вредни за здравето на детето храни, но консумацията на твърде много плодови сокове също може да бъдат причина за някои здравословни проблеми. Плодовите сокове за разлика от водата не са единствено източник на неутрални течности, необходими за нормалната функция на организма. Консумирани в големи количества, те могат да доведат до затлъстяване (за разлика от водата, те внасят значително количество енергия), да предизвикат зъбен кариес (ако зъбите не се мият редовно), да доведе до диария и други стомашно-чревни проблеми като образуване на газове в червата, подуване и стомашни болки (плодови киселини, висока киселинност).

Именно поради тези причини Американската академия по педиатрия е формулирала някои препоръки и ограничения при консумация на сокове от деца:

• Плодовите сокове трябва да бъдат 100% натурални и пастьоризирани, а не плодови напитки;
• На деца под шест-месечна възраст не се дават плодови сокове под никаква форма, независимо че някои педиатри препоръчват малки количества при деца със запек;
• Малки деца на възраст 1 – 6 години трябва да консумират не повече от 110-170 мл сокове дневно;
• По-големите деца трябва да бъдат ограничавани до 220-340 грама сок дневно, което на практика предствлява две водни чаши, което на фона на летните жеги  се достига много лесно;
• Децата трябва да бъдат приучвани да консумират пресни плодове вместо плодови сокове.