Гръцки кюфтенца с фета сирене и Телешка кайма от Тандем Image 0
Изпълнете рецептата с:
  • Product picture
Гръцки кюфтенца с фета сирене и Телешка кайма от Тандем
Продукти за 4 порции

 

400 г кайма Телешка кайма Тандем

20 г галета панко

5-6 клонки пресне магданоз

½ глава червен лук

1 скилидка чесън

Кора от ½ лимон

2 ч.л. лимонов сок

1 яйце

1 ч.л .сушен риган

½ ч.л. смлян кориандър

½ ч.л. смлян кимион

¼ ч.л. канела

50 г фета сирене

 

 

За дзадзики сос:

 

½ настъргана краставица

250 г йогурт

Сок от ½ лимон

2 клонки пресен копър

1 скилидка чесън

½ ч.л .сол

¼ ч.л. черен пипер

 

За сервиране:

Гръцки плосък хляб

Гръцка салата

Червен лук

 

Приготовление

В купа сложете ситно нарязаният лук, галетата, нарязания магданоз, лимоновата кора и  сок и пасирания чесън.

Прибавете каймата, яйцето, риган, кимион, кориандър и канела.

Разбъркайте и оставете за 30 минути, за да може каймата да се овкуси.

Посолете, подправете с черен пипер и добавете натрошеното сирене.

Омесете каймата още веднъж и оформете около 15 еднакво големи кръгли кюфтенца.

Подредете ги в тава за печене, полейте с малко зехтин и печете около 15-18 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.

За дзидзики соса смесете всички продукти в купа, разбъркайте добре и дръжте в хладилник до момента на сервиране.

Затоплете гръцките питки в сух тиган и върху всяка сложете от дзадзики соса, отгоре подредете няколко кюфтенца, 2 резенчета лимон и поръсете с тънко нарязан червен лук. за финал полейте с малко зехтин и сервирайте.