Монголският заместник-министър на храните посети завода на „Тандем” Image 1
Събития
— 19.05.2009 —
Монголският заместник-министър на храните посети завода на „Тандем”

Вчера, 18 май, г-жа Жанимхан Сауле, зам.-министър на селското стопанство, храните и леката промишленост на Монголия, направи визита в месопреработвателно предприятие „Тандем”. Десетчленната монголска делегация, водена от нея, проявява интерес към развитието на месопреработвателния бранш у нас, защото консумацията на месни продукти в родната им страна е висока.


За представителите на делегацията беше любопитно дали „Тандем” има търговски отношения с Турция и какви са изискванията на южната ни съседка за внос на месни продукти, тъй като арабският свят има специални условия към производството на Монголия. Те споделиха още, че възнамеряват да развиват производството на месни продукти с цел да търгуват с Корея, Япония и Китай, където виждат голям пазар и много възможности за развитие.


Работната визита на г-жа Сауле у нас беше предшествана от посещение на българския министър на земеделието и храните г-н Валери Цветанов в Монголия в началото на март тази година. На срещата между г-жа Сауле и г-н Цветанов вчера беше постигнато споразумение за обмяна на опит в отглеждането и съхранението на зеленчуци, създаването на съвместни предприятия на територията на Монголия за производство на сухо мляко и млечни изделия и на месо и месни изделия.