В. "24 часа": "Патентоваме я в Европа" Image 1
Събития
— 17.06.2009 —
В. "24 часа": "Патентоваме я в Европа"

Защитаваме 6 вида луканка и 4 деликатеса

Тихомир Тончев

Българската луканка ще бъде патентована в Брюксел, съобщиха вчера от асоциацията на месопреработвателите.


27 фирми са учредили сдружение, което ще внесе документите за защита на традиционните ни месни продукти пред ЕС. Негов председател е собственикът на "Тандем" Кирил Вътев.


Сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти" ще защити пред Брюксел старите рецепти, технологията за производство и имената на 6 вида луканка и 4 деликатеса.


Това са "Панагюрска", "Смядовска специална", "Търновска", "Трапезица", "Троянска" и "Чумерна", както и пастърмата, филе "Елена", роле "Трапезица" и свински врат "Тракия".
Новото сдружение ще контролира дали се спазват показателите за качество на традиционните ни продукти. Така щяло да гарантира вкуса, познат на поколения българи.


Фирмите, които повече от 2 пъти се отклонят от регламентираното качество, щели да бъдат отстранявани от сдружението след решение на арбитражен съвет. Така те няма да могат да ползват означителните знаци за уникалните български продукти.


Първоначално продуктите ще бъдат обозначени с логото на сдружението, а след получаването на одобрението от Европейския съюз ще бъде поставен и специалният знак на Брюксел за храни с традиционно специфичен характер. Производителите, които не членуват в сдружението, няма да имат право да ползват знака на Европейския съюз, дори и да произвеждат луканките.