В. "24 часа": "Кирил Вътев: "До 1,5 г. луканката ще бъде регистрирана" Image 1
Събития
— 18.06.2009 —
В. "24 часа": "Кирил Вътев: "До 1,5 г. луканката ще бъде регистрирана"

Интервю на Тихомир Тончев

- Г-н Вътев, от години има идеи за защита на луканката. Защо чак сега направихте сдружението?
- Вече има осъзнаване на значимостта от тази защита. България има много храни, които си струва да се регистрират като национална собственост. Труди? обаче се стигна до съгласие. Един от спорните моменти бе дали да се правят по традиционните методи, или да се използват и съвременните достижения. На този етап ще се ползват старите технологии. До 1,5 г. очакваме регистрацията пред Брюксел да приключи.

- Каква е реалната полза от защитата на луканката?
- Защитата не се прави за 1 фирма, а от сдружение от 27 производителя. Ще се въведе вътрешен контрол, той ще проверява дали всеки прави продуктите по традиционните рецепти и отговарят ли на качествените характеристики.
Ще има и независим външен орган за контрол, който трябва да бъде одобрен от земеделското министерство. При устанояване на системни нарушения от производител, а това означава над 2 пъти, фирмата ще бъде изключвана от сдружението. Няма да се правят компромиси за нарушителите. ДВСК може да си затвори очите, но не и при нас, защото тук ще е контрол от конкуренти.

- Как решихте кои луканки да защитите?
- За храни с традиционно специфичен характер се смятат тези, за които може да се докаже, че присъстват на пазара поне 25 г. При тези 6 вида луканки и другите 4 продукта има съхранени БДС-та и документация.