В. "Пари": "Обречен си да загубиш, ако паднеш духом" Image 1
Събития
— 06.07.2009 —
В. "Пари": "Обречен си да загубиш, ако паднеш духом"

Кариера: Дамян Вътев е преминал през всички нива на  йерархията

Светлана Трифоновска


Дамян Вътев е неподправено скромен и природно почтен. На 26 години вече е съуправител на едно от най-известните месопреработвателни предприятия Тандем, но напълно е лишен от суетата на самохвалството и гордостта. И въпреки че е твърде млад, притежава мъдростта и спокойствието, характерни за по-зряла възраст.  

Да успееш значи да се чувстваш щастлив от това, което правиш. А в чисто икономически план значи бизнесът ти да е стабилен, а хората да те уважават, да имат доза респект, но да имат  положително мнение за теб като човек, са част от ценностите на Дамян. 

За младежа казват, че визуално е копие на баща си Кирил Вътев. Последният създаде Тандем, която в последните няколко години българските министри на земеделието с гордост дават за пример пред колегите си от чужбина като постижение на родното месо-преработване. Ако трябва да сме честни обаче, най-важното, което е получил Дамян Вътев от баща си, е, че е наследил от него духа на боеца.

Качество, без което е безсмислено да тръгваш да покоряваш върхове. При двамата се проявява по различен начин в зависимост от характера, но огънят на куража и вярата е един.

Какво значи загуба ли? Наистина няма да е приятно, ако е нещо материално, но не това е най- важното. Загуба е, когато паднеш духом, когато останеш без кураж да се справяш, защото точно куражът и вярата ти дават сили да продължиш напред, разсъждава младежът.


Израстване

Всички проекти и стратегии ги решаваме заедно с мениджърския екип на Тандем и аз участвам активно в тези процеси, оживено разказва младият човек. Работя във фирмата отдавна, още от ученическите си години. В самото начало бях в производството. Това стана някак си естествено. В летните ваканции, когато стартираше фирмата, имаше много напрегнати моменти и баща ми ме молеше да му помогна. Правил съм го с удоволствие. Пакетирал съм кайма, редил съм каси, работил съм на пласмент. За всичко си получавах заплата, каквато се полага за съответната дейност, уточнява с усмивка той. Когато завърших търговския техникум, специалност Счетоводство, започнах да работя и в счетоводството, стана някак си естествено. Нямаше никакъв натиск от родителите ми. Чест им прави, че по никакъв начин не се опитваха да ми влияят и да ме манипулират. Сигурен съм, че ако исках да стана художник, те нямаше да ми пречат, а напротив. Сегашната ми работа е шанс, но и мой избор, категоричен е младежът.


Маркетинг

Преди 5 години Дамян Вътев започва да се занимава с маркетинга в компания-та. Всъщност това беше началото на маркетинга във фирмата и като отдел, и като функция. В началото аз бях човекът отдел, тогава вече бизнес средата налагаше създаването на такава структура. Започнахме контакти с рекламни агенции, да подготвяме рекламни кампании, стратегии. Нещата започнаха да се разширяват. Така сегашният маркетинг мениджър тогава беше първият назначен човек в отдела. Малко по-късно аз минах към общото управление. Имали сме и успехи, и неуспехи, със сигурност много неща съм научил покрай това занимание. Сдобих се и с контакти, и с добро познание за пазара и конкуренцията, защото това са важни неща за една фирма, е равносметката, която си прави за изминалия период Дамян Вътев.   


Фермата

Покрай липсата на качествена българска суровина постепенно се оформя идеята да създадат ферма за  месодайно говедовъдство. Идеята е да произведат такова качество на месо, от  специализирани месодайни породи, каквото в България няма. Крайната цел е биоживотновъдство, много тежък, труден и бавен процес. Дамян Вътев изцяло поема организацията и работата във фермата. Тя се намира в севлиевското село Дамяново. Процесът е доста бавен, земеделието и животновъдството се оказаха много тежък бизнес, но аз управлявам целия процес, като естествено назначих агроном и ветеринар, без които не може, с гордост разказва Дамян.

 

Акценти

Развитие

  • Дамян Вътев е на 26 години.
  • Той е съуправител и съсобственик на Тандем.
  • Завършил е УНСС.
  • Женен, с едно дете.
  • Пряко отговаря за фермата от 300 елитни месодайни говеда в Дамяново, в Севлиевския Балкан.  
  • Най-малкият проблем е, че трябва да набавим нужното количество земя, за да обезпечим животните, след това трябва да я сертифицираме като биологична и чак след това да се пристъпи към сертифициране на животните като отглеждани в биоферма.
  • Конкуренцията става все по-силна, но това значи, че браншът има развитие.
  • Тандем е лидер във високия ценови сегмент и качеството.
  • Високото качество е философията на работа на компанията.