Германците търсят луканката на „Тандем” Image 1
Събития
— 21.01.2011 —
Германците търсят луканката на „Тандем”
Берлин, 21.01.2011 г. Традиционни български сурово-сушени продукти представя „ТАНДЕМ” на международното изложение „Зелена седмица”, което се провежда от 21 до 30 януари 2011 г. в Берлин.

Колбасите и деликатесите впечатляват посетителите на „Зелената седмица” със специфичния си вкус за втора поредна година. Панагюрска луканка, Луканка „Етъра”, Телешка луканка, Горнооряховски суджук, Петало „Етъра”, Сушеница, Пастърма, Филе „Елена”, Роле „Трапезица” и Чубралийка ще бъдат предложени както за дегустация, така и за продажба.

Експерти от „ТАНДЕМ” обясняват интереса към луканката с популярността на България като туристическа дестинация в Германия: „Някои от посетителите на щанда сами идват да търсят луканка – казват, че са я опитвали в България и питат дали могат да я намерят в Германия не само по време на изложението. Впечатлява ги и подковообразната форма на суджука.” Изложителите разказват още за вкусовите предпочитания на немците: „Традиционната българска подправка чубрица е на висока почит в Германия, затова и хубавото българско мезе Филе „Елена” се харесва много. Като цяло обаче предпочитат повече деликатеси от говеждо месо и пастърмата също им допада.”

Представителите на „ТАНДЕМ” с гордост разказват на посетителите за историята на българските мезета, която датира от VII в.: „Според легендите прабългарите от времето на хан Аспарух  слагали месо под седлото на коня, за да се изсуши и осоли. Технологията, която се използва днес, позволява запазването на специфичната за България млечнокисела микрофлора, вземаща участие във формирането на характерния за тези продукти ароматно-вкусов букет.”