Авангардни рафтове за книги от кашони на „Европейска алея на културата” Image 1
Събития
— 20.07.2011 —
Авангардни рафтове за книги от кашони на „Европейска алея на културата”
Конструкция от кашони за колбаси „Тандем” ще бъде изградена на 23 юли в парка „Заимов” („Оборище”). Картонените кутии ще получат втори живот като етажерки за книги. Инсталацията е по проект на сдружение „Трансформатори”  и отразява тяхното виждане за съвременен дизайн в градската среда. Нестандартната идея ще бъде реализирана в рамките на първото издание на столичния фестивал „Европейска алея на културата”, който ще се проведе на 23 и 24 юли 2011 г. от 10:00 до 22:00 ч. в софийския парк „Ген. Вл. Заимов” („Оборище”). Събитието е организирано от фондация „За Оборище” като част от програма „Европа” на Столична община и съпътства кандидатурата на София за Европейска културна столица през 2019 г.

Основна цел на фестивала е развитието на градското пространство чрез „опаковането” на централната алея на парк „Ген. Вл. Заимов” („Оборище”) в „Европейска алея на културата”. Проектът ще събере творци от различни видове изкуства, които ще имат възможност да представят своята творческа дейност и да популяризират съвременното българско изкуство като част от европейското културно пространство.

Организаторите споделят, че „Европейска алея на културата” на открито има за цел да организира алтернативното представяне на музика, танци, изложби, театрални постановки, литературни четения, детски игри, занаятчийски работилници, ревюта и много други. Фестивалът има амбиция да се превърне в традиционно културно мероприятие, съпътстващо кандидатурата на София за Европейска културна столица през 2019 г. Целта на проекта е да събере и представи артисти, създаващи социално ангажирано съвременно изкуство и развиващи градската среда, посредством провеждането на редица културни мероприятия. Основната мисия на фестивала е творческата свобода.

Събитието е един от основните акценти в летния културен афиш на София.