Информационен сайт "LOGBG.info": Експерти обсъдиха качеството на храните на конференция "Добрата храна е сила" Image 1
Събития
— 29.09.2013 —
Информационен сайт "LOGBG.info": Експерти обсъдиха качеството на храните на конференция "Добрата храна е сила"

На 8 декември 1993 година е създадена месопреработвателната фирма „Тандем - В" ООД, собственост на братята Кирил и Тодор Вътеви. Днес компанията чества своя 20-годишен юбилей, като на специална конференция на тема „Добрата храна е сила" представители на хранителния бранш дебатираха за безопасността и качеството на храните, които предлага фирмата. Собственикът на „Тандем" Кирил Вътев разказа за трудното начало и големите успехи на месопреработвателната компания:

„Ние, с брат ми, бяхме две момчета, които са завършили спортно училище, занимавахме се със свободна борба, със нескрита гордост го заявявам. Твърде добре познаваме значението на качествената храна за възстановяване на силите. Близо две години се чудехме какво да правим. Минахме през облекла, през кафене, през сандвичи. И когато започнахме да се занимаваме с производство на сандвичи, така се роди идеята да започнем и с месопреработка, от която, тогава, нищо не разбирахме, защото не различавахме свинско от телешко месо. Имахме съученик- технолог, когото поканихме да започнем заедно, така че имахме доста компетентна технологична подкрепа Знаехме само, че искаме да правим най-добрите продукти, с без притеснения да храним децата си. През 1996 година, когато беше голямата криза за месо, се наложи да закупуваме живи животни, за да си обезпечим суровините да производството. Така се породи идеята за създаване на собствена кланица. Всички европейски комисии и делегации на Министерство на земеделието и храните, които проверяваха готовността на България да членство в ЕС минаха през фирма „ Тандем-В" ООД. Контролът по храните в България е на толкова високо ниво, че са изключително малко страните, в които има толкова висок контрол."

Производственият мениджър на фирмата Зорка Симеонова представи продуктите с марка „Тандем" и различните технологии за тяхното приготвяне:

„Сурови заготовки, малотрайни и трайни пушени колбаси, шунки и деликатеси. Към момента произвеждаме около 100 базови продукта във 220 различни опаковки. Обработваме както трупно месо, така и охладени продукти които преминават фино оформяне преди влагането им в по-нататъшна преработка. През 2007 година инвестирахме в закупуването на нова автоматизирана линия за опаковане в защитна атмосфера, като по този начин заменихме обикновените чинийки и стреч-фолиа с нов начин на опаковане, осигуряващ по-дълъг срок на трайност на готовия продукт. В отговор на изискванията за качество на храните инвестирахме в закупуването на металдетектор, посредством който осигурихме пълен контрол в момента на пълнене на пълнежна маса, също така оборудвахме и машините за пълнене и клипсоване на колбаси в полемична обвивка. От 2008 година разработихме нова визия за принтиране на опаковки на продуктите, като по този начин дадохме възможостта на потребителя да се запознае с всички предимства на нашите продукти. Преди опаковането, обаче е процесът на термична обработка, който е най-съществен за качеството на продуктите. Освен утвърдените процедури, през 2010 година утвърдихме контролен запис на изсушителния процес, т.е. ние не само мерим температурата в центъра на продуктите, но и наблюдаваме целия процес на изработка."

Едно от последните развития на компанията е фирмата „Биологика". Учредена е през 2006 година, а стартира дейността си през 2007 година, заяви ръководителят на фирмата Дамян Вътев. Основната идея е биологично месодайно биологично говедовъдство. През 2010 година фирмата основно е насочена към зърнопроизводство, допълни Вътев. От три години „Биологика" е член на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Фирма „Тандем-В" ООД има редица сертификати, сред които и международния стандарт за безопасност и качество на храните.