Здравословно хранене или как да дадем реален шанс на здравето (4) Image
Здравословно хранене или как да дадем реален шанс на здравето (4)

ВЪРХЪТ НА ПИРАМИДАТА ИЛИ ХРАНИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ОГРАНИЧАВАТ

Продължение от "Здравословно хранене или как да дадем реален шанс на здравето (3)"

Храните, към които трябва да се отнасяме с предпазливост, са поставени на върха на хранителната пирамида. Това са тлъстите меса, твърдите масла и маргарини, източници на транс-мастни киселини, рафинираните брашна и тестени изделия, безалкохолни напитки и готварската сол. Тези храни съдържат наситени мазнини, а маргарините са източник на транс-мастни киселини, които повишават „лошия” холестерол. По-разумно е те да се заменят до известна степен с варива, бобови храни и ядки, соеви продукти, а кравето масло и твърдият маргарин да отстъпят на течните масла – зехтин, царевично, соево, рапично, орехово и др.

Пестеливо трябва да се консумират  и зърнени храни като бял хляб, ориз и спагети, фини сладкиши, приготвени от рафинирани бели брашна, а също така захар, безалкохолни напитки, сол. Богатите на захар храни водят до резки покачвания на кръвната захар непосредствено след консумация и повишават риска от диабет тип 2, затлъстяване и други хронични заболявания. Те не създават чувство на засищане, а напротив предизвикват желание за непрекъснато хранене с всички свързани с този вреден навик последствия. И сега отново можем да се върнем в основата на пирамидата, където са групите храни – фаворити в здравословното хранене – зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни. Добре е те да се консумират всеки ден, а количествата да бъдат такива, че да поддържат трайно чувство на ситост и да не водят до натрупване на излишни килограми.

Солницата с готварска сол трябва да се премахне от масата, а вкусът на храната да се постига чрез лимонов сок, ябълков оцет или зелени листни подправки (магданоз, копър, босилек, дивисил и др.). Прекомерната консумация на сол повишава риска от високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт, уврежда бъбреците и очите. Солта се съдържа като естествена съставка в редица храни и поради това допълнителното солене е един нездравословен навик, който при добро желание и правилно разбиране може да се преодолее.

Здравословното хранене е изкуството да се забрави изморителното и често излишно броене на калории и цифри, а обръщане на вниманието върху качеството на храненето – правилен подбор на храни в количества съответни на двигателната активност. Резултатът е нормално тегло и добро здраве и самочувствие.