Здравословно хранене или как да дадем реален шанс на здравето (3) Image
Здравословно хранене или как да дадем реален шанс на здравето (3)

ЯДКИ, БОБОВИ ХРАНИ, РИБА, ПТИЧЕ МЕСО И ЯЙЦА И ТЯХНОТО МЯСТО В ПИРАМИДАТА НА ЗДРАВОЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

Продължение от "Здравословно хранене или как да дадем реален шанс на здравето (2)"

Пирамидата на колектива от Харвард поставя на второ ниво голяма група храни от растителен и животински произход, които основно доставят белтък в храненето. При тази група предпочитания се отдават на бобовите храни, ядките и рибата. Месото дори от птици се консумира в по-малки количества, като по този начин се намалява приемът на мазнини от животински произход. Ядките и бобовите храни са отличен източник на висококачествен белтък. Те съдържат също и влакнини, витамини и минерали, а ядковите плодове като бадеми, орехи, фъстъци, са богати на мазнини с антисклеротично действие. С пълно основание може да се каже, че това са храни добри за сърцето. Животинският белтък идва основно от яйцата, месото и рибата, но в светлината на здравословното хранене рибата е фаворит. Причината е, че съдържащите се в рибите и особено в тлъстите риби, омега-3 мастни киселини са особено полезни за сърцето. Консумацията на риба 1-2 пъти седмично намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Дори яйцата далеч не са толкова вредни за сърцето, колкото се е приемало в миналото. Едно цяло яйце на закуска е по-здравословно от поничка или кифла с мармалад, а 2-3 жълтъка на седмица могат да се консумират дори от хора с диабет и заболявания на сърцето. Яйченият белтък се консумира без ограничение.

1. Прясно и кисело мляко и млечни продукти  с ниско съдържание на мазнини: Тази група храни са основният източник на лесно усвоим калций в храненето. Те са традиционни в храненето на българина. Тяхната редовна консумация е условие за изграждане на костите и зъбите и поддържане на тяхната плътност през целия живот.  Пълномаслените млечни храни съдържат значително количество наситени мазнини, които трябва да се ограничават, а млечните продукти имат високо съдържание на натрий.  Именно затова, изборът на нискомаслени видове е задължително условие при спазване на здравословно хранене. При доказана непоносимост към прясното мляко (лактазен дефицит) необходимият калций се набавя от киселото и млечните продукти, а също така от препарати, съдържащи калций и витамин Д. Храните от тази група трябва да се консумират ежедневно и през целия живот.

Следва продължение...