Хранене или диета? Kак да се научим да се храним, за да бъдем здрави (1) Image
Хранене или диета? Kак да се научим да се храним, за да бъдем здрави (1)

Диета в нашето съзнание най-често е мъчително спазване на правила, свързани с храненето, които налагат ограничения, безвкусни ястия, непрекъснат глад или просто изразходване на много време за контролиране на калориите. Нерядко диетата се свързва с болест, болница, лекарства и редица негативни емоции.

Всъщност диета е сборът от храни, които човек консумира всеки ден. Традиционна диета е  обичайният подбор на храни,  определен от предпочитанията на индивида или свързани с определени културни и религиозни традиции, нагласи и предпочитания, географски и климатични особености. Трудно е да се постави ясна граница между диета и хранене. В англоезичната литература под хранене се разбира процес на доставяне до клетките на организма вещества, необходими за нормалната жизнена дейност. Това е приемане на достатъчно количества белтъци, мазнини и въглехидрати, витамини и минерали и всички останали вещества, които поддържат живота. Храненето влияе силно върху здравето и работоспособността и се осъществява чрез комбинация от отделни храни, които доставят хранителни вещества и енергия за тялото. Именно затова често можем да поставим знак на равенство между понятието здравословно хранене и здравословна диета.

Дори когато човек е здрав и се чувства бодър и работоспособен е нужно да не забравя основните принципи на здравословното хранене или здравословна диета, а именно  умереност и максимално разнообразие на храни, намаляване количеството на мазнини, сол, захар, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, растителни масла и много, много вода.

Какво е здравословно хранене и дали то е особен вид диета? Все повече доказателства се явяват в полза на връзката между храненето и редица хронични заболявания  – атеросклероза, хипертония, диабет тип-2, остеопороза, някои видове рак. Те до голяма степен са следствие на продължително неправилно хранене или нездравословна диета. Прекомерна консумация на храни богати на животински мазнини, високо съдържание на сол и захар, недостатъчен прием на калций, витамини и минерални вещества постепенно води до неблагоприятни промени, които организмът не може да компенсира и като краен резултат се появява заболяване. Диетата може да бъде нездравословна както количествено, така и качествено. Неправилна диета не винаги е единствено обилното хранене, което води до съществено натрупване на килограми. Понякога човек може да поддържа тегло в границите на нормата, но вида на храните, които консумира да оказват негативен ефект върху здравето. Определен хранителен дисбаланс, монотонно и еднообразно хранене, неправилна кулинарна обработка и съхраняване на храните също не може да се нарече здравословно. Именно затова, когато се храните, визуализирайте в съзнанието си „Пирамидата на здравословно хранене” и всеки ден правете разумния избор, за да останете здрави и активни.

Следва продължение...