За да отслабнете – яжте месо Image
За да отслабнете – яжте месо

Доц. Людмила Иванова, дм

За да отслабнете бързо – наблегнете на месото в диетата. Това не е рекламен трик, а доказан факт от редица научни изследвания. Епидемията от наднормено тегло и затлъстяване заема все по-големи размери и проблемът бързо се подмладява. Всеки втори възрастен в индустриалните държави е с наднормено тегло и всеки трети първокласник у нас е с повече килограми, които с усилие придвижва. За тази застрашителна тенденция се обвиняват гените, супермаркетите, заведенията за бързо хранене и какво ли не още. Всъщност, истината е, че съвременният човек не се замисля достатъчно какви храни може да консумира, за да бъде едновременно сит и да не дебелее, а ако вече е натрупал килограми – елегантно и плавно да стопи мазнините.

Именно такава "вълшебна" храна е месото, нетлъсто, прясно, без сол и други консерванти. Интересен факт е, че когато консумира предимно месо човек се чувства сит, кръвната му захар е нормална и в стабилни граници и най-важното консумира много по-малко калории, отколкото при диета богата на захари и други сладки храни.

Популярната диета на д-р Аткинс преди години направи "преврат" в науката за хранене. Последователи на тази алтернативна на здравословното хранене диета се "топяха", хапвайки тлъсти меса, бекон, яйца, сирена. Подобна богата на протеини и мазнини диета може да се разглежда като "екстремна алтернатива" и за предпочитане е да се практикува по изключение. За сметка на това, редица изследвания показват, че диета с повече белтъци и по-малко мазнини и въглехидрати е особенно «приятелска» за организма.

В последните години две проучвания, публикувани в реномираното американско списание по вътрешни болести “Annals of Internal Medicine” (2004) показват, че диетите, богати на месо, имат по-бърз ефект при отслабване в сравнение с диета с ниско съдържание на мазнини. Богатата на белтъци (месо) диета, която в действителност е бедна на въглехидрати, има доказано положителен ефект върху серумните мазнини. Други анализи на множество варианти на диети за отслабване, проведени от учени от Университета Duke в Северна Каролина доказват, че бедните на въглехидрати диети са по-бързи при намаляване на теглото, подобряват диабета (ако има такъв) и повишават "добрия" холестерол в кръвта.

Тези научни доказателства показват, че всички, които искат да бъдат с нормално тегло или да отслабнат здравословно трябва да наблегнат на бедни на мазнини и въглехидрати храни, каквито са леките, нетлъсти меса. Богатият на белтъци продукт  повишава термогенезата (организмът изгаря повече калории), създава чувство за ситост (намалява количеството приета енергия), намалява приема на наситени мазнини (пази от атеросклероза), поддържа обмяната в мускулите и не води до смилане на собствените белтъци в организма. Лица, които консумират като предястия нетлъсто месо, приемат по-малко калории от тези, които започват храненето със салата.  Повишеното съдържание на аминокиселини в серума след консумация на месо засилва  чувството за ситост и намалява вероятността от преяждане.

Всички тези факти недвусмислено доказват – ако искате да отслабнете или да поддържате елегантна фигура без гладуване – просто яжте месо.