Детското затлъстяване – застрашаваща световна тенденция (2) Image
Детското затлъстяване – застрашаваща световна тенденция (2)

ФАКТОРИ, ОПРЕДЕЛЯЩИ ДЕТСКОТО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Продължение от "Детското затлъстяване – застрашаваща световна тенденция (1)"

Въпреки че понякога има някои генетични и хормонални причини, най-често наднорменото тегло при деца е резултат на прекалено ядене и липса на достатъчно физически натоварвания. Децата, за разлика от възрастните, имат нужда от повече хранителни вещества и енергия, за осигуряване на техния растеж и развитие. Ако ежедневно те приемат толкова калории, колкото са нужни за тяхната физическа  дейност, растеж и метаболизъм, те ще наддават на килограми пропорционално на техния растеж. Това означава, че ще се запази нормалното съотношение межу теглото и ръста. Ако обаче количеството храна е повече от необходимото за осигуряване на растежа, теглото нараства непропорционално и се появява затлъстяване. Затова своевременно трябва да се вземат съответни мерки.

Рискови фактори за детското затлъстяване

За затлъстяването в детската възраст не може да бъде обвинен един единствен фактор. Обикновено няколко фактора действат в комбинация, като повишават риска детето да бъде са наднормено тегло.

• Хранене.  Постоянната консумация на високо калорийни храни (с много мазнини и много захари) като бързи закуски, пържени храни, тестени изделия, храни от автомати (вафли, кексове, шоколад, чипс) спомага за наддаване на тегло. Богатите на мазнини храни са с високо съдържание на калории. Безалкохолните напитки и промишлено произведените десерти имат подобен ефект. Те са богати на захар и  празни калории, тъй като по правило не съдържат особено необходимите за растежа на децата витамини и минерални вещества.

• Обездвижване.  Седящите деца, които не играят на улицата и мразят спорта, имат по-голям риск да натрупат излишни килограми, защото те не оползотворяват калориите, необходими за техния растеж. Обездвижването се дължи на продължително гледане на телевизия, игра на компютърни игри, пасивни ваканции, прекарани в четене на книги и седене пред компютъра.

• Генетика. Ако детето произхожда от семейство, в което повечето членова са с наднормено тегло, причината може да е генетична, но също така и семейна среда, която има традиционно неправилно хранене и ниска двигателна активност.

• Психологични фактори. Някои деца преяждат, за да преодоляват по-лесно проблемите – емоционална изолация, стрес, отегчение, несправяне с училищните задължения. Често същата реакция се наблюдава и при техните родители.

• Семейни фактори. Повечето от децата не са ангажирани с пазаруване на храни за семейството. Родителите са тези, които трябва да осигурят здравословни храни в кухнята и да ограничават нездравословните у дома. Пазаруването на храни, които привличат децата и съответстват на техните вкусове – сладки, мазни и солени и запълване на домашния хладилник с голямо количество готови за консумация нездравословни храни, е съществен фактор за детското прехранване.

• Социално икономически фактори. Много често децата от семейства с нисък доход са с по-висок риск от затлъстяване. Нерядко родители с ограничен доход не могат да си позволят да осигурят здравословно хранене и условия за спорт за своите деца.

Следва продължение...