Детското затлъстяване - застрашаваща световна тенденция (4) Image
Детското затлъстяване - застрашаваща световна тенденция (4)

ТРЕТИРАНЕ НА ДЕТСКОТО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Продължение от "Детското затлъстяване - застрашаваща световна тенденция (3)"

Третирането на затлъстяването в детската възраст се определя от възрастта на детето и от това дали има съпътствуващи заболявания. Лечението обикновено включва промени в храненето и в нивото на физическа активност. При някои по-серизони състояния може да се включат и някои медикаменти, но задължително под лекарски контрол.

При деца под 7 години, които нямат други заболявания целта на лечението е задържане на теглото, а не форсирана загуба на килограми. Тази стратегия позволява детето да расте на височина, но да не трупа  допълнителни килограми, като ИТМ-за-възраст намалява с времето до достигане в здравословния диапазон. Диетата трябва да бъде изградена от храни, богати на белтъци: нетлъсто месо и колбаси, риба, яйца и ниско маслени млечни продукти, източници на оптимално усвояем калций.  Предлагат се зеленчуци и плодове ежедневно. Същевременно детето се стимулира към по-интензивна физическа активност.  Диети за отслабване се препоръчват за деца над седем години и които имат някои здравословни проблеми. Загубата на тегло трябва да бъде бавно (до 0.5 кг на седмица) и за продължителен период от време. Постигнатото трябва да се поддържа с здравословна диета у дома и в училище и с повишена физическа активност. Успехът зависи от подкрепата на семейството и училището.*

Здравословно хранене - съвети към родителите

Родителите са тези които определят стила на хранене на детето. Те не само контролират храненето у дома, но също обучават детето как и с какво да се храни. Дори най-малки промени в храненето в посока здравословен избор могат да имат позитивен ефект върху здравето на детето.

• Пазарувайте плодове и зеленчуци, а не сладкиши и тестени изделия, богати на захар и мазнини. Никога не използвайте храната като средство за награда или наказание.

• Намалете безалкохолните напитки, включително плодовите сокове. Те съдържат много захари и имат ниска хранителна стойност. След техния прием детето се чувства заситено и отказва прием на здравословни храни.

• Хранете се заедно с детето на маса в спокойна обстановка. Давайте личен пример, като създавате ведра и положителна атмосфера. Включвайте детето в приготвянето на здравословни храни като салати от плодове и зеленчуци, окуражавайте го да създава разнообразие от цветове и форми.

• Ограничете до минимум храненията извън къщи, особено в ресторанти за бързо хранене. Повечето от менютата в местата за бързо хранене са богати на калории и мазнини.

Физическа активност

Критичен момент в отслабване на децата е стимулиране на физическата активност. Тя не е задължително да бъде структурирана. Достатъчно е детето да играе повече, да гледа по-малко телевизия, да ограничи компютърните игри. Стимулирайте детето да извършва такава активност, която е предпочитана от детето. Сменяйте физическите упражнения. Училището трябва да повиши часовете по физкултура и да стимулира към активни ваканции. Цялото общество трябва да подпомага здравословното хранене и физическата активност, насочена към профилактика на детското затлъстяване.

* Министерството на здравеопазването е разработило Наредба за подобряване храненето в училищата, която предстои да бъде въведена в училищните столове и бюфети от следващата учебна година.