Здравословни храни за здравословно хранене по време на пости (1) Image
Здравословни храни за здравословно хранене по време на пости (1)

Здравословното хранене представлява разнообразен избор на храни в количество, което доставя всички необходими за организма вещества и енергия и наред с това намалява риска от заболявания. Съществува убеждението, че здравословното хранене е скъпо удоволствие и не всеки може да си го позволи. Този мит се опровергава от изключителната полезност на някои храни, които отминаваме с безразличие, защото са много „обикновени”, защото са прекалено евтини или просто защото не знаем колко полезни са те за здравето и как да ги консумираме. Как да се храним здравословно по време на пости чрез подбор на растителни храни, които са сред десетте най-полезни за здравето?

Специалистът по хранене доктор Джони Боуден е съставил списък от 150 най-здравословни храни, които съществуват на земята. Специално за хората, които постят, сме подбрали 10 от най-популярните  здравословни храни, които могат да се консумират по всяко време на годината без ограничения от религиозни празници. 

Червено цвекло: уникален продукт по отношение на противораковите си свойства и високо съдъжание на каротеноиди. То е богато на въглехидрати и целулоза, бедно на мазнини и е отличен източник на фолиева киселина. Съдържа антиоксиданти, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и някои видови рак, особено рак на дебелото черво. Бетацианин – пигментът, който придава на цвеклото червен цвят, се усвоява от кръвните клетки и повишава кислородният капацитет до 400 процента. Зелените листа на цвеклото са богати на бета каротин, фолиева киселина хлорофил, калий, витамин С и желязо и могат да се консумират под формата на салата или да се приготвят като спанак.

Здравословни свойства на червеното цвекло:

 • Червеното цвекло е утвърдена храна за диетотерапия при левкемия. Пюре от червено цвекло до 800 грама дневно има благоприятен ефект при левкемията и някои злокачествени тумори. Сок от червено цвекло подтиска развитието на рак на дебелото черво и стомаха.
 • Редовната консумация на червено цвекло възстановява нарушенията предизвикани от оксидативен стрес (сърдечни кризи, състояния  след инфаркт на миокарда и мозъчно-съдова болест).
 • Целулозата в цвеклото понижава серумния холестерол с 30-40%.
 • Цвеклото подпомага нормализиране на кръвното налягане
 • Цвеклото подобрява еластичността на кръвоносните съдове и когато се консумира редовно предотвратява поява на разширени вени.
 • Съдържанието на желязо в цвеклото не е високо ( 1 mg/100 g),  но е ефективен стимулатор на кръвотворенето и предпазва от анемия. Използва се ефективно за адаптиране към вредни фактори на околната среда.
 • Червеното цвекло се препоръчва на бременни жени защото съдържа фолиева киселина и намалява риска от spina bifida и други дефекти на невралната тръба.
 • Сок от червено цевкло подобрява чернодробната и жлъчна  функция.
 • Ефективно е при третиране на ацидозни състояния, тъй като е силно алкално.
 • Редовна консумация на сурово червено цвекло подобрява функцията на червата и предпазва от запек.
 • Сок от червено цвекло и моркови понижава съдържанието на пикочна киселина в кръвта при подагра и подобрява състоянието на бъбреците и жлъчката.

Какъв е най-добрият начин за консумация: прясно, сурово, настъргано на салата, под формата на сок. Високата температура при варене намалява неговите антиоксидантни свойства. Подправено със зехтин и лимон се превръща в еталон за здравословна храна.