Лятото – сезон за диета, красота и здраве (1) Image
Лятото – сезон за диета, красота и здраве (1)

Високите температури, яркото слънце и работният стрес карат човек да се чувства изстискан и обезсилен през дългите летни дни. Проблемът се задълбочава и даже дълго очакваната ваканция не може напълно да възстанови изчерпаните сили. А иначе лятото е най-добрият сезон, през който можем да направим много за здравето и красотата си. Нека започнем с това, че правилният подбор на храни и напитки и умереното излагане на слънце може да подобри самочувствието ни и да помогне да преборим по-успешно някои болести.

Лятна диета или кои храни помагат в летните жеги

Правилното хранене, съобразено с летните жеги, е един от най-съществените фактори за поддържане на работоспособността и доброто самочувствие. Най-общо може да се каже, че през лятото е добре да се консумират леки и освежаващи храни, повече течности, но не безалкохоли напитки, по-малко животински мазнини и сладкиши.

Зеленчуците и плодовете основно формират лятната диета. Плодовете и зеленчуци са богати на антиоксиданти, калий и витамин А и с това имат чудесното свойство да „охлаждат” организма. Самите те съдържат значително количество вода, което допринася за подобряване на водното съдържание, намалено през летните жеги. Допълнително тяхно предимство е, че те са бедни на натрий и калории, така че любителите на диети за отслабване могат да разчитат освен на добро самочувствие и на загуба на някой и друг килограм.

Идеята, че някои храни притежават чудното свойство да предизвикат чувство на охлаждане в организма, датира от древни времена още от Китайската и Аюрведична медицина. То се основава на различното им възприемане от организма. Един от най-препоръчваните за лятото зеленчук с такова действие е краставицата, а подправката, която създава чувство за свежест и подтиска жаждата е зелената свежа мента. Други храни със специфично „охлаждащо” действие са кисело мляко, сух и свеж кокосов орех, грейпфрут, марули, кестен, цветно зеле, патладжан. Помислете за традиционния у нас „таратор”. Всички негови съставки спадат към храните с охлаждащо действие. Опитайте вместо с копър да поставите листенца зелена мента и превърнете таратора в шампион на вашата лятна диета. А сега опитайте в чашата с вода да изстискате сока от половин лайм и също да добавите няколко листенца свежа мента – полъхът на хлад ви обгръща и не е необходимо да добавяте парченце лед в чашата.

Сред плодовете на върха на класацията са динята и пъпешът, портокалът и малкият зелен лимон (лайм). Особен интерес за летните жеги представляват цитурсовите плодове. Те имат чудното свойство да охлаждат, а свежо изцеденият цитрусов сок запазва полезните си свойства цял ден без добавка на консерванти. Цитрусовите плодове могат да се съчетават прекрасно под формата на плодова салата, а подправени със сок от лимон са най-удачният летен десерт, гарниран, разбира се, отново с мента. Лимоните са най-добрата подправка за летните салати. Те създават чувство за охлаждане, предпазват от стомашно-чревни разстройства и кожни възпаления, а комбинацията мед с лимон бързо възстановява водното съдържание на тялото и дава неочаквана енергия.

Следва продължение...