Лятото – сезон за диета, красота и здраве (2) Image
Лятото – сезон за диета, красота и здраве (2)

ЛЕТНИ ХРАНИ И НАПИТКИ

Продължение от "Лятото - сезон за диета, красота и здраве (1)"

Освен високото съдържание на вода и охлаждащ ефект така наречените „летни храни”  трябва да бъдат леки за храносмилането. В този смисъл могат да се препоръчат някои варива, пшеница, ечемик, ориз, които трябва да се предпочитат през лятото. Месото и птиците могат да се намалят, а рибата да се сервира студена и залята с изцеден лимон. За да не чувствате високите температури, трябва да се изключат мазните храни, които обременяват храносмилането, често и без това нарушено в резултат на високите летни температури. Това ще спомогне да се избегнат и неприятни усещание като сърцебиене, киселини, летни диарии. Лятна салата от краставици, домати, лук и зелени подправки, овкусена с лимон е оптимална за здрава храносмилателна система.

Добре е през летните жеги да носите със себе си вода (не безалкохолни напитки!) и да пиете винаги, когато се почувствате жадни. Това се отнася особено за малките деца и старите хора. При децата много лесно се губи вода при най-малкото неразположение – повръщане, диария, висока температура и това налага много бързо и внимателно възстановяване на водните загуби. Старите хора имат променен праг за жажда и понякога изобщо не се сещат да пият вода, тъй като не изпитват това чувство, дори при сериозна дехидратация. Особено важно за тях е активно приемане на течности всеки час, без да дочакат жаждата да ги покани.

По-долу предлагаме няколко храни и напитки, които освен утоляване на жаждата ще донесат още и сили и добро самочувствие през летните жеги:

• Диня – хидратира тялото и прави кожата опъната и свежа. Динята е чудотоворен плод, съдържащ 95% вода и още витамин С, витамин А и калий. Тя спомага за извеждане на токсини от тялото и е чудесна за спазване на разтоварителен ден при диети за отслабване.

• Сок  от кориандър и мента. Прекрасно утолява жаждата през лятото, има ниско съдържание на калории и натрий, но е богат на калций, антиоксиданти и витамини С и  А.

• Сок от краставица с джинджифил – екзотична, но много разхлаждаща напитка със силно алкализиращ характер и успешна при третиране на хиперацидитет (висока киселинност в стомаха). Има много добър ефект върху лесната уморяемост и мускулна слабост, наблюдавани по време на горещините, поради богатото съдържание на калий.

• Чай от мед с канела –     отлична напитка, която се консумира студена и има чудесно действие върху стомашно-чревния тракт, като извежда токсините от организма и усилва загубата на тегло. Приготвя се от ½ чаена лъжичка канела, която се запарва 30 минути, охлажда се и се прецежда, след което се добавя 1 чаена лъжичка мед. Изпива се половината количество вечер преди сън, а останалото престояло през нощта в хладилник се изпива на другата сутрин. Не се претопля и не се употребява с лимонов сок.

• Айран – на последно място, но не последен в списъка от летни напитки е нашият добре известен и обичан айран. Идеална разхлаждаща напитка с добро съдържание на калций, магнезий и витамини от група В.

Следва продължение...