Лятото – сезон за диета, красота и здраве (4) Image
Лятото – сезон за диета, красота и здраве (4)

ЗАЩО НЕДОСТАТЪЧНОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВИТАМИН Д КРИЕ РИСК?

Продължение от "Лятото – сезон за диета, красота и здраве (3)"

Доскоро се считаше, че функцията на витамин Д е единствено да стимулира усвояването на калций от храната и изграждането на минералите в костните тъкани, т.е. поддържане здравината на костите и зъбите. Напоследък става ясно, че той има огромно значение за здравето като цяло, тъй като редица други органи и системи са под влияние на действието на витамин Д. Витамин Д влияе върху артериалното налягане и е установено, че в достатъчно високи концентрации в кръвта витамин Д може да понижи риска от инфаркт на сърцето. Обширно проучване върху мъже на възраст 40-75 години показва, че тези с ниско съдържание на витамин Д в кръвта имат два пъти по-висок риск от инфаркт в сравнение с мъже на същата възраст, но с нормално ниво на витамина в организма. Изводите са направени, след като са взети предвид други рискови за инфаркт фактори като наднормено тегло, захарен диабет, двигателна активност, високо кръвно налягане и повишени липиди в кръвта.

Установена е и зависимост между витамин Д и някои тумори. При рак на белите дробове, млечната жлеза и простатата съществува относително силна зависимост с облъчването от ултравиолетови лъчи, т.е. системното излагане на слънцие и синтез на витамин Д в кожата намалява риска от тези видове рак. Доказана е безспорно и връзката межу рак на дебелото черво и витамин Д, като покачването на нивата на витамина в кръвта може да намали риска от рак с повече от 50%. Допълнителни положителни ефекти за здравето, дължащи се на витамин Д, са: подобряване на мускулната функция, което подобрява нарушеното равновесие при възрастни хора; повишаване на имунитета и свързаните с него редица заболявания като туберкулоза, ревматоиден артрит, множествена склероза.

Става ясно, че диетата не е единствено в състояние да снабди организма с така необходимия витамин Д. Излагането на слънце, приемането на препарати, съдържащи витамин Д, са жизнено необходими за организма не само за профилактика на остеопорозата, но и за предотвратяване на безброй много заболявания. Лятото е сезон, през който разумното излагане на слънце може да ни достави значително количество витамин Д по най-естествения начин, като това не само да подобри здравината на костите, но и да ни направи по-здрави и по-устойчиви на заболявания.

Материалът е изготвен по информация на Проф. д-р Х.Добниг, 39 конгрес на Австрийското дръжество по вътрешни болести, 2008, Грац, Австрия.