Месоядни или вегетарианци. Предимства и недостатъци (2) Image
Месоядни или вегетарианци. Предимства и недостатъци (2)

Вегетарианството – философия или начин на живот

Продължение от "Месоядни или вегетарианци. Предимства и недостатъци (1)"

Вегетарианството в различните му разновидности придобива все по-голяма популярност в последните години. Хората, които избират този модел на хранене, могат да бъдат мотивирани от философски, религиозни или екологични съображения или единствено от стремеж към здравословен начин на живот. Редица съвременни изследвания показват, че вегетарианската диета е добра за здравето и при грамотно планиране на дневното меню не създава риск от хранителни дефицити. Напротив, има съобщения, че вегетарианците боледуват по-рядко от диабет тип 2, рак на гърдата и дебелото черво, сърдечно-съдови и жлъчни заболявания в сравнение с тези, които предпочитат месните храни. За успокоение на любителите на месни деликатеси трябва да отбележим, че няма убедителни доказателства, че лицата, спазващи основните препоръки за здравословно хранене в съчетание с умерени физически упражнения, са с по-висок риск за здравето. Тоест, тези които не се лишават от малкте удоволствия в живота, не са смъртно застрашени.

Практикуването на вегетарианска диета не е механичното отстраняване на месото от чинията. То изисква внимателен подбор на храни, за да могат да бъдат задоволени всички хранителни нужди. Вегетарианската диета е изградена основно на растителна база – плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и семена. При нея са изключени месото, птиците и рибата. Естествено е тази диета да има по-ниско съдържание на общи мазнини и холестерол и да съдържа повече целулоза. В зависимост от това какви допълнителни видове храни се консумират се разграничават следните видове вегетарианство:

• Пълното вегетарианство е силно ограничителна диета, която не допуска консумация на храни от животински произход. Освен месото не се консмират пиле, риба, мляко, яйца и сирена.

• Лакто-вегетарианство е модел на хранене, при който към растителните храни се добавя още мляко и млечни продукти – сирене, кашкавал извара и др. Изключват се яйца, всички видове меса и риба.

• Лакто-ово вегетарианство – Консумират се мляко, сирене, яйца и растителни храни.

• Флекситарианство (семивегитарианци) означава по-гъвкаво хранене, основано на консумацията на растителни храни, като се допуска малко количество месо по определени поводи.

Следва продължение...