Месоядни или вегетарианци. Предимства и недостатъци (1) Image
Месоядни или вегетарианци. Предимства и недостатъци (1)

Кое определя начинa на хранене? Вкусовите предпочитания, знанията, вътрешните убеждения или философските нагласи? Кои хора са по-здрави – тези, които предпочитат месо или консумиращите основно растителна храна? Трудно може да се даде отговор с едно изречение на тези въпроси. Във философията на здравословното хранене разнообразието е водещ принцип. Умелото съчетание на животински и растителни храни създава този баланс, който гарантира добро здраве и работоспособност. И все пак консумацията единствено на растителни храни съвсем не означава нездравословна диета. Известно е, че всеки хранителен модел има своите предимства и недостатъци, а информираният избор може да превърне всеки модел на хранене в здравословна практика.

Месо и месни продукти – не ги изключвайте от диетата

Активната дискусия, водена напоследък относно полезността/ вредността на месото в повечето случаи се отнася до количествени, а не качествени опасения. Несъмнено е, че месото е продукт с много полезни свойства, съдържа уникални съставки и съвсем не може да бъде обвинено за епидемията от сърдечно-съдови заболявания в последните десетилетия. Основната хранителна ценност на месото се дължи на неговия белтък. Говеждото месо съдържа 18-20% белтък, тлъстото свинско – 12%, овнешкото – 16-20%.  Белтъкът на месото съдържа всички необходими за растежа и развитието аминокиселини, редица витамини, минерални вещества и поради това е задължителен компонент – особено в детското хранене. Интересно е да се знае, че 3-15% от месните белтъци са за сметка на съединителната тъкан – колаген и еластин, които са непълноценни, т.е. не съдържат някои жизнено небходими аминокиселини като триптофан и много малко цистеин. Мазнините варират в широки граници в зависимост от произхода и вида на месото – от 2-17% при говеждото и овнешкото и до 50% при свинското. Месните мазнини съдържат предимно наситени мастни киселини и  известно количество полиненаситени мастни киселини – линолева, линоленова и арахидонова киселина. Месото съдържа витамини от група В – тиамин, рибофлавин, ниацин и минерали като фосфор, желязо, цинк, в количества, които трудно могат да се набавят единствено с растителна храна. Месата са богат източник на уникални биоактивни съставки като таурин, L-карнитин, креатин, конюгирана линолова киселина и ендогенни антиоксиданти. Уникалните антиоксиданти в месото като карнозин и ансерин създават сериозни предпоставки с малки модификации месото да се превърне в многообещаваща функционална храна. Потенциалната възможност за обогатяване на месото с влакнини, пробиотици и омега-3-мастни киселини дава шанс месото да заеме водещо място сред здравословните храни.

А до тогава – консумирайте нетлъсти меса в умерени количества, предпочитайте кулинарни технологии като печене на скара, варене на пара и под вакуум и други съвременни кулинарни технологии и не забравяйте, че количеството определя риска.

Следва продължение...