Месоядни или вегетарианци. Предимства и недостатъци (4) Image
Месоядни или вегетарианци. Предимства и недостатъци (4)

Пирамида на вегетарианската диета на клиниката Майо

Продължение от "Месоядни или вегетарианци. Предимства и недостатъци (3)"

Пирамидата на вегетарианската диета, разработена от екип на клиниката Майо в САЩ, илюстрира нагледно нужния подбор на храни при вегетариански модел на хранене.

Вегетарианското хранене се основава на същите принципи като здравословното хранене – умереност, максимално разнообразие, пълноценни нерафинирани храни и балансиране на приетите калории с тези, които се изразходват за поддържане на нормално тегло. Той предполага консумация на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и варива на всяко хранене.

За гарантиране на адекватен прием на здравословни мазнини ежедневно се препоръчват растителни масла, ядкови плодове и семена. При лакто-ово вегетарианството приемът на белтък освен от варивата и ядките се осигурява и от млякото и яйчения белтък, а също от соево, оризово и бадемово мляко, въпреки че последните не са много популярни в нашето хранене. На върха на пирамидата са поставени храни, които трябва да се консумират в малки количества. Препоръчва се също ограничаване приема на алкохол и прием на вода до 1,5 – 2 литра дневно. 

Чрез този хранителен план се консумират по-малко наситени мазнини, холестерол и животински белтък в сравнение със смесеното хранене. Вегетарианците също имат по-висок прием на влакнини, магнезий, фолат, витамин С и Е, каротеноиди и фитохимикали. Важно за вегетарианците е да консумират достатъчно количество калории за поддържане на теглото в нормални граници.

Отново за Средиземноморската диета

Средиземноморската диета е призната за модел на хранене, гарантиращ дълъг и  пълноценен живот, като е изградена на база умерена консумация на храни без изключване на месото и без да е вегетарианска. Интересни резултати съобщава проф. Димитриус Трихополус, координатор на изследване върху 23 000 мъже и жени, координирано от Харвардския университет  в рамките на проучването EPIC. Целта на проспективното проследяване в продължение на 8,5 години на храненето на тази огромна група хора е да се оцени по десетобална система съответствието на храненето на тези лица със Средиземноморската диета. Установява се, че когато високата консумация на зеленчуци и умереното количество месо и алкохол се изключат от балната оценка, полезният ефект на диетата намалява. Интересен факт е, че не само определени храни, а и специфичното им съчетание и традиции в храненето има значение за здравословния ефект на тази диета. Комбинацията на зеленчуци със зехтин и ядки, умерена консумация на алкохол по време на хранене се считат за особено благоприятни фактори, повишаващи ползата от този хранителен модел. 

Яжте всичко, но по малко и с удоволствие. Това ще ви донесе не само наслада, но и здраве в дългосрочен план.