Месото пази от анемия – отново за женското здраве Image
Месото пази от анемия – отново за женското здраве

Доц. д-р Людмила Иванова

Жените много по-често от мъжете се оплакват от липса на сили, виене на свят, шум в ушите, неспособност да се концентрират. С една дума – физически дискомфорт, който понякога води даже до лошо настроение и дори до депресия. Ако храненето е оскъдно и нередовно, ако младата жена спазва диети за отслабване или е стриктна вегетарианка, причината най-често се дължи на намалени железни резерви, нарушен синтез на червените кръвни телца (еритроцитите) и намален хемоглобин в кръвта.

Анемията при жени най-често е резултат единствено от неправилно и недоимъчно хранене с еднообразна растителна храна, избягване консумацията на месо,  спазване на продължителни диети на фона на обилни месечни кръвозагуби. Най-широко разпространената хранителна анемия – желязо-дефицитната – е заболяване, което е следствие на продължително и прогресивно намаляване на резервите от желязо в организма. Те се изчерпват постепенно в резултат на хроничен железен дефицит нарушен баланс на желязото и невъзможност на организма да компенсира ниския прием.

Какво трябва да знае всяка жена, за да се предпази от желязо-дефицитна анемия?

Жените имат по-ниски запаси от желязо и имат относително високи загуби за сметка на месечния цикъл – средно между 1,5-2,1 мг желязо на ден. Допълнително желязо се губи при жени, които имат вътрематочни спирали. Жени, които са бременни или имат няколко последователни раждания с кратък интервал помежду им, имат също намалени резерви. Повишените потребности трябва да се компенсират с правилно хранене.  Вегетарианската диета и строгите диети за отслабване  ограничават приема на желязо и крият риск за здравето.

Растителната храна е сравнително по-бедна на желязо от диетата, съдържаща месо и други животински храни. Най-добрите източници на желязо са месото и месните храни. В 100 грама говеждо месо се съдържат 3,0 мг желязо, в 100 грама свинско нетлъсто – 2,7 мг, а в същото количество заешко – 3,5 мг.

За разлика от месото съдържанието на желязо в зеленчуците е значително по-ниско – в доматите 0,9 мг, зелето и морковите – 1 мг в 100 грама. Спанакът съдържа 2,7 мг желязо, но то е много по-ниско усвоимо и поради това не може да се състезава по значение с месото.

Желязото в месото се усвоява много по-добре. В месото и месните храни 30-50% от желязото се намира във високо усвоима форма с до 35% усвояемост,  докато от растителните храни желязото се усвоява едва в 2-10%.  В месото се съдържат специални пептиди, съдържащи амино-киселината цистеин, които повишават абсорбцията, докато напротив – в растителните храни се съдържат редица фактори, които свързват желязото и не му позволяват да бъде усвоено и използвано от организма.

Именно затова категоричната препоръка при девойки, жени в детеродна възраст и всички, които желаят да не заболеят от желязо-дефицитна анемия, е да консумират диета, съдържаща месо. Месото не може да бъде заменено с никоя друга храна и особено жените не трябва да се лишават от него.