Безопасност на храните в домашната кухня или как да подредим хладилника (2) Image
Безопасност на храните в домашната кухня или как да подредим хладилника (2)

ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА БЕЗОПАСНИ ХРАНИ У ДОМА

Продължение от "Безопасност на храните в домашната кухня или как да подредим хладилника (1)"

Месо, месни продукти, птици и риба ежедневно присъстват в храненето ни и някои основни правила при тяхната покупка, съхранение и консумация намаляват в значителна степен хранителния риск.

Покупка

Месото се купува само от известни сертифицирани производители. Необходимо е да има информация за срока на годност и условията за съхранение от производителя. Прясното, незамразено месо е розово, с еластична консистенция и типичен мирис на прясно месо. Цветът на доброто пилешко месо е розов, а не сив или жълт. Опаковката трябва да е плътно затворена, месото трябва да е много студено и твърдо при допир. Рибата се купува също само от сертифицирани продавачи – супермаркети, рибни пазари и борси. Рибата трябва да е изстудена до около 0 0С. Месото трябва да е блестящо и твърдо, да не се отделя лесно от костите и да бъде розово и с приятен свеж аромат. С времето, не особено прясната риба придобива сив и дори зеленикав цвят. Пресните морски храни не трябва да имат натрапчив „рибен” мирис. При пазаруване месото, пилетата и рибата се пазаруват последни, опаковат се внимателно и се пренасят в отделни пликове до дома.

Съхранение

Месото се съхранява в хладилник на най-студения рафт, не повече от 3-4 дни след покупката. Сурови колбаси, кренвирши и месни продукти от вътрешности се съхраняват до 2 дни.

При дълбоко замразяване месото може да се съхрани по-продължително време при температура -180 0С.  Пилетата се съхраняват в хладилник при температура не по-висока от 40 0С. Когато се поставят във фризер, добре опакованите пилета могат да престоят до девет месеца при температура -180 0С. Рибата се съхранява в плътно затворени целофанени опаковки или контейнери при температура не по-висока от 40 0С непосредствено след донасяне у дома. Дълбоко замразените морски храни се поставят веднага във фризера при температура -180  0С, като не се допуска размразяване преди термичната обработка.

Приготвяне

Месо, пиле и риба се обработват в домашни условия с идеално чисти (измити в продължение на най-малко 20 секунди с топла вода и сапун) и сухи ръце.

Месото се обработва на специална дървена дъска, която се използва само за тази цел. За рязане на плодове и зеленчуци е необходимо да има отделна дъска, при което се избягва кръстосано замърсяване на продуктите.

Веднъж дълбоко замразено, месото се размразява в хладилник или в микровълнова печка на съответната програма. Размразеното месо никога не се замразява повторно.

Когато месото се маринова, предварително е необходимо месото с маринатата да се съхранява в хладилник до термичната обработка.

Суровата и термично обработелна риба се съхранвяат отделно, за да се предотврати крътосано замърсяване. Използват се отделни, добре измити прибори и дъски за рязане на суровия и преработен продукт. Размразяването на рибата, извадена от фризера се извършва под течаща вода, в микровълнова печка или в добре затворен съд в хладилника.

Следва продължение...