Безопасност на храните в домашната кухня или как да подредим хладилника (1) Image
Безопасност на храните в домашната кухня или как да подредим хладилника (1)

Автор: доц. Людмила Иванова

Когато се говори за здравословно хранене, обикновено всеки знае, че трябва да се консумират много плодове, зеленчуци и пълнозърнест хляб, да се намалят калориите, солта и захарта, да се избягват пържени и мазни храни. Когато говорим за безопасни храни, очакванията сa насочeни към тези, които произвеждат и продават храните и към тези, които ги приготвят, но извън дома – в ресторанта, кафенето, пицарията и стола. Много рядко някой се замисля как да осигури безопасността на собствената си храна у дома. Човек не обръща необходимото внимание на това, което става с храната веднъж прекрачила прага на своята собствена кухня и когато тя е вече настанена в домашния хладилник. Именно в кухята се приготвя и съхранява основното количество храна за цялото семейството и поради това е особено важно да се  гарантира максимална безопасност в домашни условия. Усилията, естествено, започват от домашния хладилник.

КАК ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ДОМАШНИЯ ХЛАДИЛНИК

Правила за съхранение  на храните в хладилника, които гарантират тяхната безопасност

Въпреки че хладилникът е най-често срещаният уред в кухнята, по данни на Американската диетологична асоциация (American Dietetic Association, ADA) хората не знаят как правилно да го използват, така че да намалят риска от хранителни инфекции. Само четири от десет американци съзнават, че когато храната се съхранява в хладилника при температура по-висока от 0-1 0С,  този  риск нараства. Когато температурата се поддържа под тези стойности, растежът на опасните бактерии се потиска и храната остава безопасна за консумация.

• Температурата във вътрешността на  хладилника варира, особено през отделните сезони. Най-добрият начин за поддържане на желаната температура е системната проверка, като вътре в самия хладилник се постави термометър. Поставете термометъра в средата на средния рафт (в никакъв случай не го поставяйте на вратата!). Температурата трябва да се поддържа  около нулата. В случай на отклонение се прави съответна настройка за достигане до нужните стойности.

Почистване на хладилника

• Регулярното почистване на хладилника гарантира не само външна и вътрешна чистота, но подобрява също така безопасността и качеството на съхраняваните продукти. Следните „прости правила”, прилагани всеки три месеца, са достатъчни за постигане на тази цел:

• Избършете вътрешността на хладилника (включително рафтовете и чекмеджетата) с кърпа и топла сапунена вода, след което изплакнете с чиста вода и подсушете идеално с домакинска хартия или суха кърпа. Избягвайте ароматизирани препарати за миене, чиято миризма може впоследствие да се отрази на миризмата и вкуса на съхраняваните продукти. Всичко това се извършва при напълно размразен и изключен от електрическата мрежа хладилник.

• Елиминирайте миризми във вътрешността, като поставите отворена опаковка със сода за хляб в задната част на хладилника. Содата се сменя всеки три месеца при поредното основно почистване.

• Почиствайте незабавно всяка капка от храна, попаднала в хладилника, особено следи от кръв при размразяване на месо и счупени яйца. При размразяване месото се поставя в затворен съд в хладилника. Това гарантира избягване на кръстосано замърсяване на останалите храни.

• Никога не препълвайте хладилника до степен това да пречи на свободната циркулация на въздух.  Почиствайте кондензора с четка или изсмуквайте праха от реотана, задължително при изключено електрическо захранване.

Срокове на съхранение  на храни и ястия в домашния хладилник

• Изхвърляйте регулярно всички храни, които са престояли в хладилника по-продължително време. Правете преглед  на съдържанието му веднъж седмично и проверявайте етикетите със срока на съхранение.

• Когато на етикета има информация „използвай преди...” това не гарантира безопасността на продукта. Това е препоръчителният срок за консумация на продукта при гарантиране на оптимално качество. „Годен до...” означава,  че продуктът не трябва да се използва след указаната дата.

Бързо развалящите се храни трябва да се оставят извън хладилник за не повече от два часа. В горещо време при температура от 30 0С и над този срок намалява до един час. Следната таблица дава някои срокове на съхранение на основни храни след кулинарна обработка в домашния хладилник при поддържане на температура около нула градуса:

Варени/ готвени пресни зеленчуци

3-4 дни

Варени макаронени изделия

3-5 дни

Варен ориз

1 седмица

Шунка, варена и нарязана на парчета

3-4 дни

Ястия от свинско, говеждо, пилешко

3-4 дни

Ястия с кайма

1-2 дни

Ястия от риба и морски храни

1-2 дни

Супи

3-4 дни

Ястия с плънка

1-2 дни

Следва продължение...