Хранене за поддържане на оптимална имунна функция (1) Image
Хранене за поддържане на оптимална имунна функция (1)

ИМУННАТА СИСТЕМА - НАШИЯТ ГАРД ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗДРАВЕТО

Темата за предпазване от простудни заболявания става особено актуална през преходните сезони, когато се наблюдава рязко понижение на температурата и организмът трябва да се адаптира за кратко време към новите климатични условия. Това е своеобразен стрес и създава значително напрежение на имунна система. Зачестяват оплаквания като кашлица, хрема, болки в гърлото, много често придружени от висока температура. Апетитът намалява, организмът отслабва и става още по-податлив на инфекции. Така се създава своеобразен порочен кръг, който се прекъсва  ако се вземат всички мерки не само за лечение, но и за повишаване устойчивостта спрямо инфекциите. Правилното хранене с подбор на хранителни вещества - приятели на имунната система е една от основните профилактични мерки за предпазване от инфекциозни заболявания през есенния сезон.

В момента особено актуален е въпросът с т. нар. "свински грип", вирусна инфекция, която масово поразява хората и води до сериозни - понякога даже фатални последствия. Особено тежко протича сред лица с хронични заболявания, стари хора, бременни жени и особено недохранени малки деца.

За препазване от вируса се препоръчват широк спектър от мерки – от маски за уста и нос, които ограничават разпространението на заразата по въздушно-капков път до ваксини, за които се предполага, че имат специфично действие спрямо вируса. Независимо от това без здравословно, балансирано хранене с подбор на специфични храни профилактиката не може да бъде ефективна. Установено е, че инфекциозните заболявания имат по-сериозни последствия при слаби и изтощени хора с клинични или субклинични хранителни дефицити. От друга страна инфекциите провокират проява на хранителни дефицити, които отслабват имунната система и организмът става по-податлив на инфекции. Двата фактора си влияят взаимно и имат още по-тежки за организма последствия. Храненето е основен фактор, който прави организма устойчив спрямо инфекции чрез пряко взаимодействие с различните компоненти на имунната система. Съвременни изследвания показват тясна връзка между хранене, имунитет и инфекции. Лошото хранене не само подтиска имунната функция, но води до нарушена регулация в отговора към инфекции. Недохранването дори може да повиши вирулентността на причинителите на редица заболявания.  Редица хранителни вещества имат доказан ефект върху имунната функция и оттук устойчивостта спрямо инфекции може да се засили чрез разумен подбор на тези хранителни вещества. Със задълбочаване на доказателствата за тясната връзка между имунитет и хранене се появи т. нар. хранителна имунология.

Какво представлява имунната система? Мисията на имунната система е да защитава организма от атаките на вредни фактори, като бактерии, вируси, токсични химични субстанции или ракови клетки. Най-съществената роля на имунитета е да активира бързо и координира разнообразните механизми за справяне с инфекцията. Т.е. имунната система и т. нар. "боди гард" и като всеки пазач тя има специфични качества и нужди. Защитата на организма се осъществява чрез вроден имунитет, който създава бариера спрямо инфекциите и осъществява бърза защита от широк набор от токсични вещества и придобит имунитет, който има "памет" и реагира ефективно спрямо специфични, вече срещани в миналото вредни агенти. 

Следва продължение...