Хранене за поддържане на оптимална имунна функция (4) Image
Хранене за поддържане на оптимална имунна функция (4)

ХРАНЕНЕ И ИМУНИТЕТ – ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

Продължение от "Хранене за поддържане на оптимална имунна функция (3)"

Докато една нормално финкционираща имунна система  трудно може да бъде стимулирана, съществуват редица действия, които могат да се предприемат за усилване на имунната система при възникване на остро заболяване или при наличие на хронични заболявания.

Три основни области, в които е особено важно да се работи за укрепване  на  имунната система, са подобряване  на храненето, повишаване на физическа  активност и ограничаване на стреса.

Модификация на диетата чрез намаляване на наситените мазнини, повишаване приема на рибни мазнини и растителни масла, съдържащи омега-3-мастни киселини, чрез консумация на пълноценни белтъци (аминокиселини и цинк) и консумация на  повече пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни е най-общата "рецепта" за подпомагане на имунната система.

Препоръки

• Променете вида и качеството на консумираните мазнини с предпочитание към растителните нерафнинирани, студено пресовани масла, както и рибните мазнини. Използвайте маслинено, ленено и рапично масло или евентуално бленд от слънчогледово масло с добавка на рапично.

• Намалете тлъстите меса и изключете пърженето като технологоя за приготвяне на ястия. Изключване на пържени меса и картофи от диетата намалява оксидативния стрес за организма. Включване на риба и то с предпочитание към тлъстите видове, набавя необходимите омега-3-мастни киселини.

• Консумирайте повече плодове и зеленчуци  с предпочитане на зелените листни, оранжево и червено обагрени зеленчуци и плодове - броколи, моркови, зеле, тиква, домати. Те са богати източници на антиоксиданти и бета-каротин.

• Консумирайте храни, източници на пълноценен белтък, но с ограничено съдържание на мазнини - нетлъсти меса, риба и рибни продукти, извара, сирена.

• Консумирайте киселомлечни храни, богати на пробиотици, които повишават имунитета и създават положителен бактериален баланс в червата и регулират храносмилането.

• Ограничете приема на рафинирани въглехидрати и захари за подобряване кръвно-захарната регулация. Вместо тях използвайте мед и пчелни продукт (прополис).

• Пийте голямо количество вода, зелен чай, плодови и зеленчукови сокове. Това стимулира извеждане на токсините от организма.