Хранене за поддържане на оптимална имунна функция (3) Image
Хранене за поддържане на оптимална имунна функция (3)

ХРАНИТЕЛНА МОДУЛАЦИЯ НА ИМУННАТА СИСТЕМА

Продължение от "Хранене за поддържане на оптимална имунна функция (2)"

Основен интерес за неспециалиста представляват хранителни вещества, които имат пряко отношение към имунната система и засилване на съпротивителните сили на организма и как да бъдат набавени тези хранителни вещества чрез диетата.

Белтъкът е основно вещество необходимо за правилно функциониране на имунната система. При белтъчен недостиг се наблюдава намален брой на Т- и В-клетките, намалена функция на Т-клетките и ограничено образуване на антитела. Неадекватният внос на аминокиселини променя и регулацията на антиоксидативната защита на организма и нарушава регулацията на цитокините. От десетилетия е известно, че лица с белтъчно-енергийно недохранване са по-уязвими на инфекции, като при тях е нарушена острата фаза, през която допълнително се губи значително количество хранителни вещества. Интересен факт е, че при лежащи в болница пациенти допълнителното даване на аминокиселини, мастни киселини и нуклеотиди намалява болничния престой и честотата на възникване на вътре-болнични инфекции. Трябва да се отбележи, че не всички пациенти реагират по еднакъв начин на подобно усилване на диетата, тъй като съществуава връзка между генетичните особености на пациента и неговата реакция. Въпреки това може да се препоръча консумация на богати на пълноценен белтък храни като нетлъсто месо, риба, яйца, нискомаслено мляко, сирене и извара.

Витамин А е основен витамин, имащ отношение към имунната система. При недостатъчен прием  на този витамин бариерните функции на кожата и лигавиците се нарушават, защитните способности на редица клетки намаляват, намаляват Т-лимфоцитите в лимфната тъкан и кръвта, цялостната защита на организма е силно занижена. При дефицит на витамин А се продуцират дефектни антитела, които не могат да осъществят пълноценно опазване за организма. В храните витамин А присъства в две форми – като пре-формиран витамин А (в животинските храни) и под формата на про-витамин или бета-каротин (основно в растителните храни). Особено богати източници са черен дроб, яйчен желтък, мляко, сирене Моцарела, моркови, манго, спанак, сушени кайсии, тиква. При консумация на големи количества богати на витамин А животински храни, особено от бременни жени, възниква риск от токсични прояви. Поради това, бременните жени трябва особено внимателно да контролират приема на този витамин от животински храни и особено черен дроб. Безопасни са растителните източници на бета-каротин, като единствена проява на предозиране може да бъде т.нар. каротиноза – пожълтяване на кожата и лигавиците, което не предизвиква вредни последици.

Цинк – един от ключовите микроелементи имащи пряко действие върху имунната система. Дори при незначителна недостатъчност на този елемент се наблюдават нарушение в производството на Т- и В-клетките в имунопродуциращите тъкани – костен мозък и тимус. Страда клетъчният имунитет, като по-малко са засегнати вродените защитни механизми. Лимфоцитите реагират по-слабо на токсичните агенти и белите кръвни клетки не могат да защитят организма от инфекциозните агенти.  Обикновено цинков дефицит настъпва при непълноценно хранене, при хронично болни и малки деца, когато диетата е бедна на пълноценен белтък. Богати на цинк са месото и рибата и някои морски храни, варива (боб, леща), бадеми. Най-добро е усвояването на цинк от месото и животинските храни. За оптимална защита от инфекции е възможно и допълнително приемане на цинк под формата на хранителни добавки.

Други хранителни вещества, имащи особено значение за нормалното функциониране на имунната система, са селен, витамин Е и витамин С. Това, което ги обединява, е тяхното антиоксидантно действие. Антиоксидантите се съдържат в храните, но съществуват и под формата на хранителни добавки и подпомагат неутрализирането на вредните продукти на окисление в организма. Продуктите на окисление, известни още като свободни радикали, са токсични вещества, които се образуват при превръщане на храните в енергия. Те се получават още и под въздействие на цигарения дим, замърсяване на околната среда, излагане на слънце и други агресивни фактори на обкръжението. Свободните радикали имат способността да увреждат ДНК и да потискат имунната система на организма.  Селенът предпазва от окисление кръвните клетки, ангажирани в имунния отговор. Дефицитът на витамн Е нарушава клетъчния имунитет.

Полиненаситените мастни киселини от семействата на омега-3 и омега-6, на които са богати рибните мазнини, лененото и рапично олио, също имат отношение към имунната система. Те проявяват някои противоположни ефекти и поради това  изключително важно за тяхното полезно действие е поддържане на определено съотношение в диетата. Тъй като в обичайната диета на българина преобладават омега-6-мастните киселини, идващи от обилната консумация на слънчогледово масло, цел на диетата трябва да бъде повишаване консумацията на омега-3 мастни киселини.

Следва продължение...