Хранене по време на Коледните пости - пречистване на духа и тялото (3) Image
Хранене по време на Коледните пости - пречистване на духа и тялото (3)

ХРАНЕНЕ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ

С малко повече фантазия може да превърнете коледните пости в разнообразвен и здравословен хранителен режим. Следните идеи само насочват мисълта към правилен избор, съответствуващ на Християнската традиция.

Салати, подходящи за всякакъв вид хранене, както и за консумация между храненията:
Нарязано червено салатно цвекло, грах и лук със зелена подправка; Краствици и домати със зелени подправки; Нарязани домати с лук; Нарязани ябълки, целина и ядки или стафиди; Настърган морков, стафиди и сладка царевица; Суров карфиол, копър и тиквени семки; Нарязано авокадо с домати и лук.

Бързи закуски:

Домати, стръкчета целина, суров морков, нарязана червена и жълта чушка
Бадеми, лешници, тиквени и слънчогледови семки, банан или суров морков с шепа ядки и семена

Обяд:

Зеленчукова супа(без бобови храни), печен небелен картоф с вегетариански сос, зеленчуково гювече, зеленчукови рулца(задушени зеленчуци загънати в палачинка без мляко и яйца); кафяв ориз със зеленчуково къри, пържен ориз с лук, гъби и грах; печен зраял фасул смесен с гъби и лук.

Вечери/ десерти:

Всички видове плодове, сурови, пасирани с ядки или слънчогледово/тиквено семе; Оризов пудинг с нарязан банан или круша; банан с нарязани фурми и смокини.

Превръщането на постите в едно елементарно гладуване не изпълнява духовната традиция, тъй като човек може да стане раздразнителен, нетърпелив и да изпадне в лошо настроение и гняв. Влизането и излизане от този режим трябва да става постепенно, обмислено и разумно, като се съобразява с индивдуалние хранителни навици и предпочитания. Всеки сам определя какво количество храна трябва да приема и да спазва такъв, който съответствува на собствения му стил на живот. С малко въображение и използвайки горните идеи може да се спазват не само периода на пости, но и да създадете един особено здравословен режим, който да се превърне в стил на живот.