Готварската сол  и  рисковете  на „соленото” (4) Image
Готварската сол и рисковете на „соленото” (4)

КАК МОЖЕ ДА СЕ НАМАЛИ СЪДЪРЖАНИЕТО НА СОЛ В ДИЕТАТА НА НАСЕЛЕНИЕТО ПО НАЙ-ЛЕСНИЯ И УСПЕШЕН НАЧИН

Основното количество сол се намира в промишлено преработените храни и неговото ниво трудно се контролира от потребителите. В Европа и САЩ това количество е над 80% от общата консумирана сол. Редица производители на храни, които имат ниска отговорност към производителя, използват евтината готварска сол за овкусяване, получаване на определена консистенция, задържане на вода и увеличаване на теглото на продукта. Консумацията на по-солени храни стимулира жаждата и това води до повишаване търсенето на безалкохолни напитки, което е сериозен бизнес. Налага се създаване на държавна стратегия за ограничаване на солта, която ще гарантира по-ниско потребление и по-ефективна превенция на хипертонията сред населението като цяло. Три са основните направления, които могат да гарантират трайна редукция на солта в храненето:

• Активно поведение на производителите на храни и доставчиците на обществено хранене. Необходима е промяна на производствените спецификации и рецептурите, така че натриевият хлорид да бъде сведен до необходимия минимум за запазване на добро качество. Редно е да се започне с най-масово консумираните храни като хляб, инстантни супи, майонези и салатни сосове, зеленчукови консерви, месни храни и колбаси.

• Широк достъп до храни с ниско съдържание на натриев хлорид. Етикети с ясна и разбираема информация относно съдържанието на готварска сол и ще създаде нагласа за повишено търсене на храни с понижено съдържание на натрий. Това ще даде възможност по-лесно да се контролира приема на сол в диетата стремеж за достигане на препоръката от 5 грама дневно.

• Масово обучение на населението чрез всички възможни информационни канали за връзката между прекомерния прием на готварска сол и високото кръвно налягане. Достъпната и разбираема информация, активното обучение на всички сегменти от населението ще затвърди убеждението за положителното значение на редукция на солта за профилактика на хипертонията и намаляване на сърдечно-съдовия риск.