Здравословни храни за здравословно хранене по време на пости (3) Image
Здравословни храни за здравословно хранене по време на пости (3)

ЧУДОДЕЙНИТЕ СВОЙСТВА НА КАНЕЛАТА

Канела (Cinnamomum verum) е дърво, което принадлежи към семейство Lauraceae (лаврови). Негова родина е Шри Ланка. Ароматният канелен прах се получава от кората на дървото. Канелата има много полезни свойства, като същевременно е нискокалорична-две чаени лъжици канелен прах съдържат едва 12 калории.

Доказано е, че  канелата притежава редица здравословни качества и това поставя  кафеникавият прах начело на списъка с най-полезните храни. Само ½ чаена лъжичка канела поръсена върху десерта или капучиното  дневно може да понижи "лошия" холестерол (холестеролът с ниска плътност).

Канелата регулира кръвната захар и е най-полезна при болни от диабет тип 2 (инсулино независим). Когато  при тези лица се нормализира теглото едновременно с ежедневно приемане на канела, ефектът е забележителен.

Канелата има широк спектър от благоприятни за здравето действия, като доказано лекува някои упорити гъбични инфекции, които не се повлияват от лекарства и освен това  подтиска развитието на раковите клетки при левкемия и лимфоми. Допълнително към това,  кафявият прах намалява склонността към образуване на тромби и запушване на кръвоносните съдове като намалява риска от инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт.
В изследване на университета в Копенхаген при пациенти на които се дава  в продължение на една седмица сутрин преди закуска половин лъжичка канела смесена с мед  се наблюдава облекчение на болките, а след един месец  тази терапия позволява спокойно и безболезнено движение.

Канелата подтиска растежа на бактериите и предотвратява развалата на храните, като с това се проявява като натурален консервант.  Учени от Канзаския държавен университет доказват, че канелата унищожава Коли бактериите в непастъоризирани плодови сокове.

Има данни, че само аромата на канела подобрява когнитивната функция и  стимулира паметта.

И не на последно място по значение, канелата е изключително богат източник на манган, влакнини, желязо и калций.

Чаят от канела е един еликсир, който може да направи чудеса.

Как да приготвим истински канелен чай:

Съставки:
1 пръчица канела и 1 чаша вряща вода

Начин за приготвяне:
Натрошете пръчица канела на малки късчета и ги поставете в чаена чаша. Залейте с вряща вода. Покрийте чашата и оставете да се запари в продължение на 10 минути. Може да доливате гореща вода към запарката и да консумирате напитката през целия ден.

Възможно е също така да се постави пръчица канела към всеки един чай, като така се добавя не само аромат, но и полезни свойства към чая.