Здравословни храни за здравословно хранене по време на пости (4) Image
Здравословни храни за здравословно хранене по време на пости (4)

СОК ОТ НАР

Плод изключително богат на антиоксиданти,  който понижава кръвното налягане и укрепва сърдечно-съдовата система.

Редовната консумация  на нар намалява риска от коронарни кризи, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.  Антиоксидантните му свойства предотвратяват образуване на ‘лош’ холестерол и поява на тромби в малките кръвоносни съдове.

Нарът съдържа антиоксиданти, наречени флавоноиди, които предпазват от ракови заболявания, намаляват риска от атеросклероза, остеоартрит и диабет. Предполага се, че редовната консумация на сок от нар намалява вероятността за заболяване от  болестта на Алцхаймер при стари индивиди.

Богат източник на редица витамини – витамин А,  С, Е и фолиева киселина.  Нарът поддържа имунната система  и предпазва от анемия, безсилие, световъртеж и косопад. Освент това нарът проявява и антивирусни свойства.

По време на менопаузата нарът има доказан ефект върху негативните субективни прояви – горещи вълни, изпотявания, безсъние и чувство за тревожност при жените.

Сокът от нар освежава кожата и предава сияен цвят и добър тургор, поради което се използва в козметологията.

Сокът от този полезен плод печели все повече привърженици с всеки изминал ден.