Преходът от пости и гладуване към нормално хранене - без вреда за здравето (2) Image
Преходът от пости и гладуване към нормално хранене - без вреда за здравето (2)

ДЕСЕТТЕ НАЙ-ДОБРИ ХРАНИ ЗА СЪРЦЕТО (1 ЧАСТ)

Празниците са истинско предизвикателство не само за храносмилането, но и за сърцето. Трудно може да се устои на претрупаните с обилно ядене трапези. Доста често след обилно хранене се получават сърцебиене, болки и стягане зад гръдната кост, изпотяване и още по-сериозни последствия като инфаркт на миокарда и инсулт. Това, което всеки трябва да знае, е кои са десетте най-приятелски настроени към сърцето храни, за да може да ги постави с любов и разбиране на масата всеки ден и по всеки повод.

1. Овесени ядки

Кашата от овесени ядки е пълна с омега-3 мастни киселини, фолат и калий. Тази богата на целулоза супер храна може да понижи лошия холестерол в кръвта (LDL- холестерол) и да „почисти” кръвоносните съдове. Ако към овесената каша се добави един нарязан банан, закуската се обогатява с допълнителни 4 грама целулоза и става още по-приятна и полезна.

2. Риба

Богата на приятелите на сърцето омега -3 мастни киселини, рибата (особено дълбоководните морски видове) ефективно понижава кръвното налягане и холестерола,  подобрява кръвосъсирването и оттук образуването на тромби. Консумацията на риба до два пъти седмично намалява риска от внезапна сърдечна смърт с близо 30%. Звучи прекалено екзотично, но ако тази риба е сьомга, ефектът е неоспорим. Сьомгата съдържа каротеноида астаксантин, който е много мощен антиоксидант. Допълнително изискване е сьомгата да е живяла в естествени условия, в чисти и дълбоки води, а не да бъде култивирана, тъй като последата би могла да съдържа инсектициди, пестициди и тежки метали. Както виждате, понякога здравословният избор съвсем не е лек, а още по-малко евтин, но си струва, ако мислим за сърцето. Ако не сте любител на сьомгата  просто изберете някоя друга  по-евтина, но също така тлъста риба (рибните мазнини са полезни!) като скумрия, риба тон, херинга и сардина, които са също така много добри за сърцето.