Преходът от пости и гладуване към нормално хранене - без вреда за здравето (3) Image
Преходът от пости и гладуване към нормално хранене - без вреда за здравето (3)

ДЕСЕТТЕ НАЙ-ДОБРИ ХРАНИ ЗА СЪРЦЕТО (2 ЧАСТ)

3. Aвокадо

Още една екзотична храна, особено богата на здравословни мазнини, е авокадото. Този тъмно зелен отвън и жълтеникав отвътре с продълговата форма плод е буквално натъпкан с мононенанситени мастни киселини и може да понижи както лошия холестерол (LDL- холестерол), така и да увеличи нивото на  добрия HDL- холестерол в кръвта. Авокадото не само доставя полезни мазнини, но улеснява абсорбцията на някои каротеноиди – бета-каротин и левкопен, антиоксиданти, есенциални за сърдечното здраве. Авокадото може да се добавя към салати, да се консумира директно като пюре с чесън и чер пипер или просто да се намаже на филия черен или пълнозърнест хляб. Ползата се увеличава.

4. Зехтин

Продължавайки ескурзията в света на полезните за сърцето храни не можем да отминем зехтина. Тази получена от маслините мазнина е богата на мононенаситени мазнини и приемана редовно намалява риска от развитие на сърдечни кризи. Особено полезни са сурово пресованите зехтини – вържин и екстра вържин, в които мастните киселини са с максимално запазени полезни свойства. Резултати от пручвания върху мъже на възраст 40-59 от седем държави, проведено още преди няколко десетилетия под ръководството на Ancel Keyes от Университета в Минесота, САЩ, недвусмислено показва, че нивото на серумния холестерол и наситените мазнини в диетата са мощни рискови фактори за поява на инфаркт и инсулт. Същият колектив установява, че независимо, че мъжете от о-в Крит имат предразположение към висок холестерол, сравнително малко от тях загиват от сърдечни инциденти, защото диетата им е богата на полезни мазнини, които се съдържат в зехтина. Поради това и до днес е актуална препоръката зехтинът да се използва при всички обстоятелства – от салати до приготвяне на ястия.

5. Ядки

Орехите са натъпкани с омега-3 мастни киселини и заедно с бадемите и кашуто доставят голямо количество полезни за сърцето  моно- и полиненаситени мазнини. Ядките допълнително доставят целулоза и те както и зехтинът са прекрасни храни за здраво сърце.

6. Боровинки, малини, ягоди, къпини

Боровинки, малини, ягоди, къпини, френско грозде – плодове богати на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които намаляват риска от сърдечно съдови заболявания и рак. Особено добри са къпините и боровинките за здрава сърдечно съдова система. Пресни или замразени, добавени към овесени ядки, плодови салати или  десерти тези плодове имат чудотворен ефект. Допълнително към другите ползи те внасят и относително малко калории, така че от тех не се дебелее.