Здравословни храни за здравословно хранене по всяко време (2) Image
Здравословни храни за здравословно хранене по всяко време (2)

ТИКВЕНИТЕ СЕМКИ СА ОСОБЕНО ПОЛЕЗНИ ЗА МЪЖЕ

Положителен ефект върху простата

Доказан е положителният ефект на тиквеното семе върху състоянието на простата. При мъже над 50-годишна възраст хипертрофия на простатата е най-често срещаното оплакване. Причина за това е свръхстимулация на простатните клетки от тестостерона и дихидротестостерона (метаболит на тестостерона). Съставки на масло от тиквено семе подтискат тази стимулация и съответно забавят увеличаването на простатната жлеза. Остава открит въпросът дали за получаване на оптимален ефект се налага прием на хранителни добавки, съдържащи масло от тиквено семе или е достатъчна редовната консумация на семки. Съдържанието на каротеноиди и омега-3 мастни киселини имат също полезно действие върху състоянието на простатата. Доказано е, че мъже, които консумират храни богати на каротеноиди храни (моркови, домати, тиква, кайсии и праскови,  червено и жълто обагрени зеленчуци и плодове), имат по-нисък риск от простатна хипертрофия. Високото съдържание на цинк допринася за положителното им действие.

Профилактика на костната система при мъже

Остеопорозата (разреждане на костите, чупливи кости) се счита за женско заболяване в периода на менопаузата, но то е и сериозен проблем при възрастните мъже. Консумацията на богати на цинк храни, каквито са тиквените семки, съхранява плътността на костите и предпазва от остеопороза. Приблизително 30% от счупванията на бедрената шийка се наблюдават при мъже, като един на всеки осем мъже над 50-годишна възраст имат счупване в резултата на остеопороза. Изследване сред 400 американци на възраст 45-92 години установява корелация между ниския прием на цинк с храненето, ниското серумно ниво на микроелемента цинк и остеопорозата на бедрената шийка и гръбначните прешлени.

Противовъзпалително действие при артритни заболявания

В последно време се проучват лечебните свойства на тиквеното семе  върху артритните заболявания. Ефектът от редовната консумация на тиквено масло е сравнен с този на нестероидните противовъзпалителни лекарства като индометацин и резултатите показват съизмерими ефекти. Предимството на тиквеното семе е, че няма страничните ефекти от продължителния прием на индометацин и не повишават нивото на липидната пероксидация в ставите – страничен ефект, който допринася за прогресиране на  артрита.