Здравословни храни за здравословно хранене по всяко време (3) Image
Здравословни храни за здравословно хранене по всяко време (3)

ТИКВЕНИТЕ СЕМКИ - ПОЛЕЗНИ ЗА ВСИЧКИ

Мазнините (фитостероли) в тиквените семки понижават холестерола. Фитостеролите са вещества от растителен произход със структура сходна с тази на холестерола. Когато присъствуват в диетата в достатъчни количества, те понижават кръвното ниво на холестерола, повишават имунния отговор и намаляват риска от някои видове ракови заболявания.

Ефектите на фитосеролите са толкова мощни, че те се екстрахират от соя и царевица и  се добавят към преработени храни като масла с променени свойства, които след това се  влагат в  храни с „понижаващи холестерола качества”. Най-богати на фитостероли сред семената са слънчогледовите (270-289 mg/100 g) следвани от тиквените (265 mg/100 g) семки. Сусамовите семена имат най-високо съдържание на фитостероли ( 400-413 mg/100 g), но относителният им дял в ежедневното хранене е значително по-малък, а стойността – по-висока и поради това не могат да се считат за фаворити в профилактиката.

ТИКВЕНИ СЕМКИ - ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОР, СЪХРАНЕНИЕ И КОНСУМАЦИЯ

При покупка на тиквени семки е необходимо да се обръща внимание на плътно затворената опаковка, срок на годност и да се купуват от места с добър стокооборот, за да се гарантира свежестта на продукта. Особено важно е семената да не са влажни или поразени от насекоми и да не бъдат сбръчкани. Не трябва да имат неприятна миризма на граниво или мухлясало.

Тиквените семки се съхраняват  в плътно затворени кутии, без достъп на въздух и в хладилник. Въпреки че могат да се използват за храна в продължение на месеци, те губят тяхната оптимална хранителна стойност след 1-2 месеца.

Свежите тиквени семки се поставят върху лист незалепваща хартия за печене и се пекат при 750C в продължение на 15-20 минути. При условия, че семките се приготвят за кратко време при относително ниска температура, здравословните качества на мазнините им се съхраняват.

Опечените тиквени семки могат да се използват освен за директна консумация и по следните начини: добавени към задушени зеленчуци; поръсени върху салата от зелени листни зеленчуци; като дресинг за овкусяване на салата, като семките се смесват с пресен чесън, магданоз, лимонов сок и зехтин; тиквени семки могат да се добавят към овесени ядки и други зърнени закуски.