Здравословни храни за здравословно хранене по всяко време (5) Image
Здравословни храни за здравословно хранене по всяко време (5)

Как да изберем най-добрите консервирани и свежи сардини

Консервираните в зехтин сардини са за предпочитане пред тези консервирани в соево масло. Ако искате да намалите приема на мазнини изберете сардини консервирани във вода. Задължително погледнете датата на която изтича срокът на годност за да сте сигурни, че купувате пресен продукт. Ако пазарувате свежи сардини, убедете се, че те имат свеж аромат, твърди са при натиск и имат прозрачни очи и блестяща кожа.

Неотворените консерви сардини се съхраняват в кухненски шкаф, при стайна температура. Те имат дълъг срок на съхранение. Обръщайте периодично консервената кутия, за да се осигури равномерно разпределение на олиото в консервата и добро овлажняване на рибата. След отваряне консервите се съхраняват единствено в хладилник. Прясната риба се съхранява в хладилник при температута -2 – 0 0С. След закупуване, рибата се измива със студена вода и се поставя в найлонов плик и след това в хладилник или хладилна камера. Прясната риба може да се поддържа студена като се постави в голям съд, пълен с лед и в хладилника, като разтопения лед се подменя периодически с нов. Дори при този метод на съхранение, рибата трябва да се консумира в рамките на 1-2 дни.

Препоръки за приготвяне и консумация

Приготвянето е лесно. Консервираните в мазнина сардини се изцеждат и сервират с лимонов сок, ситно нарязан лук и копър.   Деликатесно ястие се получава от сардини, нарязани домати подправени с риган или розмарин. Балсамиков оцет придава на сардините приятен пикантен вкус.