Здравословно хранене или как да дадем реален шанс на здравето (1) Image
Здравословно хранене или как да дадем реален шанс на здравето (1)

Автор: доц. Людмила Иванова

Храненето отдавна не е единствено средство за задоволяване на глада и  поддържане на физическата работоспособност. Когато обръщаме внимание на това, с което се храним, далеч не значи, че сме обладани единствено от модна манията за слаба фигура и безсмислено броене на калории. В последните десетилетия се натрупаха огромно количество данни, които обвиняват някои особености в храненето на съвременния човек за бързото стареене, болестите на сърцето, костите и ставите, диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане, някои видове рак.  Всичко това създаде известен оптимизъм, че ако човек спазва основни правила при избор на храни, той има шанс да поддържа добър външен вид и работоспособност, да има дълъг, активен и лишен от болести живот и да старее красиво.  Това създаде концепцията за т.нар. „здравословно хранене”.

Здравословно хранене означава  такова съчетание на храни и напитки, което доставя необходимите вещества за правилно функциониране и поддържане на физическите сили, а в дългосрочен план профилактира редица заболявания с доказана връзка с храненето. Препоръките за здравословно хранене представляват най-общи указания, насочени към цялото население и са рамката, в която всеки може да изгради своята индивидуална диета, съобразена с възрастта, пола, телесното тегло, физическата активност и някои предпочитания и вкусови особености. Препоръките не са строг пътеводител към идеалното здраве. Те дават информация и обучават, формират нагласа за промяна на храненето към по-здравословно и са предпоставка за промяна в хранителното поведение. За да се практикува, здравословното хранене трябва да е достъпно, лесно за реализация, гъвкаво и привлекателно, т.е. съобразено и с вкусовите предпочитания и традиции. То не трябва да бъде епизодично явление, а да се превърне в стил на живот.

Според учени от Харвард, публикували през 2008 г. най-новите препоръки за здравословно хранене, фундаментът, на който то трябва да се изгражда, за да може да се очаква положителен резултат, е  регулярна физическа активност и постоянен контрол на теглото. Телесното тегло е най-общото отражение на храненето. Когато теглото е нормално, това означава, че съществува равновесие между количеството приета храна и изразходваните калории, които тя е доставила в организма. Вероятността човек да натрупа излишни килограми е незначителна, ако това равновесие се поддържа ежедневно. Ако обаче се приемат дори 100 калории на ден повече от изразходваните, човек рискува за една година да увеличи теглото си с близо шест килограма, като тенденцията към напълняване се увеличава и често става неуправляема. Физическата активност и нормалното тегло се влияят пряко от това с какво се храним и как храната влияе върху нас.

Следва продължение...