Месото и женското здраве Image
Месото и женското здраве

Доц. Людмила Иванова, дм

Месото е храна, която гарантира пълноценност и хармония в диетата. То съдържа белтък с високо качество, който доставя всички  необходими за организма аминокиселини (АК) и редица други ценни съставки, нужни за растежа и развитието, поддържане на работоспособността и гарантиране на нормални жизнени функции.

АК са материалът, който изгражда белтъка. Tези от тях, които организмът не може да синтезира самостоятелно се наричат „есенциални”. Единственият начин да си ги достави е чрез храната, а най-подходящата за целта храна е месото. Месото доставя триптофан, лизин и аргинин, АК особено важни за растежа, които не се съдържат в храните от растителен произход.

Ако някой се тревожи, че с месото консумира твърде много мазнини, може да бъде спокоен и да избира нетлъстите видове. Трябва да знаем, че мазнините в месото са  разположени външно и вътрешно, в мускулите. При тлъстите меса мазнините са до голяма степен външно, а нетлъстите  имат предимно вътрешно разположени мазнини и те са едва 2,5%, т.е. по-малко отколкото в кравето мляко. Докато тлъстите меса съдържат значително количество наситени мастни киселини, които се обвиняват за възникване на сърдечно-съдовите заболявания, нетлъстите меса внасят полезната арахидонова киселина, мастно разтворими витамини и значително количество минерални вещества.

В месото се съдържат 1,5% минерални вещества, като особено значение имат фосфорът, калият, желязото и цинкът. Фосфорът участва заедно с калция  в изграждане на костите и зъбите, а желязото – в изграждане на хемоглобина, който пренася кислород до всяка човешка клетка. Желязото от месото се усвоява много по-успешно от организма в сравнение с това, което се съдържа в някои растителни храни (спанак и коприва). По този начин малко парче нетлъсто месо може да се конкурира по количество усвоено желязо с килограм коприва. Месото е богато на витамини от група В, които поддържат мускулния тонус и баланса на нервната система.

Жените се нуждаят от по-малко калории дневно, но за сметка на това тяхната храна  трябва да бъде „по-плътна” – с по-високо количество желязо, фолиева киселина, цинк, мастноразтворими витамини на единица калории. Женският организъм е изложен на по-сериозен стрес – месечни кръвозагуби, бременност, кърмене и това изисква много сериозен избор на храни, които да укрепват женското здраве. Ежемесечно жената в детеродна възраст губи между 4 мг и 50 мг желязо и тези загуби трябва да се заместят в рамките на съответния месец. Именно месото може успешно да замести загубите на желязо, като осигури предпазване от анемия, добра работоспособност, работеща имунна система и розов цвят на кожата.

Месото е ключова храна в диетата на съвременната жена, която иска да е здрава и същевременно да не прекалява с калориите, а да е елегантна и работоспособна.  То е концентрирана и уникална по състав храна, която може да достави  всички необходими за жената хранителни вещества, без да създаде риск за здравето ù.