Хранителни алергии и хранителна непоносимост (4) Image
Хранителни алергии и хранителна непоносимост (4)

КАК СЕ ЖИВЕЕ С ХРАНИТЕЛНА АЛЕРГИЯ

Пациенти, при които е доказана алергия към храна, е необходимо да преминат на т. нар. елиминационна диета – диета, при която се отстраняват всички храни, които предизвикват алергични реакции или които могат да бъдат подозирани за такива реакции. На първо място се изключват млечните храни и яйцата. Ако това не подобри симптомите, се прилага т. нар. олигоалергична диета, която изключва няколко известни хранителни алергени. Ако не настъпи подобрение в рамките на една – две седмици, е ясно, че тези храни не са причинители на алергичната симптоматика. Ако настъпи подобрение, вероятно се касае за непоносимост или алергична реакция спрямо дадената храна. В такъв случай е необходимо храната да бъде въведена отново еднократно и постепенно докато се установи механизма на непоносимост. Процесът на прилагане на диетата се наблюдава от диетолог и окончателното преминаване на постоянна диета изисква време и търпение от страна на пациента, както и от страна на диетолога.