Хрупкав пай с кайма и студено-пушен бекон Via Natura Тандем Image 0
Изпълнете рецептата с:
Хрупкав пай с кайма и студено-пушен бекон Via Natura Тандем
Продукти за 6 порции

150 г сушени червени боровинки

2 портокала

1 с.л. зехтин

1 глава лук

110 г (1 опаковка) студено-пушен бекон Via Natura - Тандем

2 скилидки чесън

3-4 стръка мащерка

2 клонки салвия

400 г кайма смес Тандем

80 г шам-фъстък

Щипка индийско орехче

 

За тестото:

450 г брашно

2 с.л. сол

100 г свинска мас

150 мл вода

30 мл прясно мляко

1 яйце за намазване

Приготовление

Изцедете сока на портокалите, налейте в касерола и добавете боровинките.

Кипнете на средно силен огън и варете 3-4 минути, свалете съда от котлона, покрийте с капак и оставете за 15 минути.

 

Нарежете бекона на малки парченца.

 

Загрейте зехтина в тиган и запържете ситно нарязания лук и бекона за 4-5 минути.

Нарежете салвията и отделете листенцата мащерка.

Добавете ги към лука и бекона, сложете пасирания чесън и гответе още минута.

Прехвърлете сместа в купичка и оставете да се охлади.

Охладете и накиснатите боровинки.

В касерола сложете маста, добавете прясното мляко и водата и загрейте, докато маста се разтопи напълно.

 Към брашното добавете солта и разбъркайте добре. Направете кладенче и налейте разтопената мас. Смесете всичко добре, оформете на топка и оставете настрана, докато приготвите плънката.

В купа сложете каймата, подправете с черен пипер и индийско орехче и прибавете охладените бекон и лук, боровинките и едро нарязания шам-фъстък.

 Отделете 1/3 от тестото, а останалото разточете между два листа хартия за печене.

Сложете тестото във форма за печене с диаметър 20-22 см и височина 4 см и изсипете плънката. Притиснете добре и покрийте с останалото тесто разточено на кора с диаметър 20см. подвийте крайчетата и притиснете добре, за да залепнат.

Намажете пая с  разбито яйце и с остър нож направете разрез, през който да излиза парата отделена по време на печенето.

 Печете 30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, намалете градусите до 180 и печете още 30-40 минути, докато пая стане златист, а тестото хрупкаво.

Охладете пая върху решетка за 15 минути преди да сервирате.